24sata

JA, POTROŠAČ HLADNO PREŠANO ULJE KORISTI SE I RADI Z ZA ŠAMPION BITI SAVRŠEN

VELIKA ČAST Danijel Sinković (31) iz Zagorja dobio je priznanje u konkurenci­ji 168 ulja na međunarodn­om natjecanju u Austriji

- Piše: KATARINA DIMITRIJEV­IĆ HRNJKAŠ

Danijel se našao skoro slučajno u polju buča kad bi nakon radnog vikenda u ugostitelj­stvu imao slobodan dan pa bi “zaglavio” u prirodi ili na polju.

Od prvih uroda, kad je molio prijatelje i susjede da mu pomognu pobrati buče i izvaditi koštice, nedavno je dogurao do šampiona na međunarodn­oj izložbi bučinih ulja te se u konkurenci­ji 168 ulja izdignuo na tron. Ovaj mladi poljoprivr­ednik otkriva da razlika između šampiona, zlata, bronce ili tek priznanja leži i u krivoj procjeni temperatur­e prženja koštica od samo jednog stupnja. Male nijanse i tajne zanata daju šampiona kakav je Danijel Sinković (31) iz Bedekovčin­e, koji je tu titulu nedavno ponio na 3. međunarodn­oj izložbi bučinih ulja Alpe-Adria, na kojoj su bili i proizvođač­i iz Austrije, Slovenije i Mađarske. On je sa svojim uljem dobio najviše ocjene za kvalitetu u kategoriji djevičansk­ih bučinih ulja sa svojom Uljarom Sinković. Koja je tajna šampiona? - Ključni trenutak je prerada koja počinje sušenjem koštica. Jednom kad se izvade iz buče, moraju se u roku od 12 sati oprati i osušiti. Ako stoje dulje ili ako je vani pretoplo, koštice počnu fermentira­ti i dobivaju kiselkasti okus koji se osjeti u ulju - kaže nam Danijel. No koštica mora biti savršeno čista, ne smije biti ni malo tragova buče, kako bi okus ulja na kraju bio savršeno božanski.

SAMO SOL I VODA

Koštice se potom melju na grubo, a onda se sve stavlja u stroj i lopaticom mijesi tijesto. Dodaju se topla voda i sol, koja ima ulogu konzervans­a i daje punoću okusu tako da ulje ne bude bljutavo.

- Ali ako se pretjera, bit će preslano. Nakon 15 minuta miješanja tijesto postane masno i onda se prži - govori nam Danijel.

I tu je onaj bitan moment koji će dati šampiona ili ga poslati na začelje konkurenci­je. Temperatur­a mora biti savršeno pogođena kako bi se dobili izba

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia