24sata

‘INSTRUMENT KOJI SLETIO KAO MALI NLO’

Da bi se handpan izradio, potrebno je od 30 do 45 dana, a cijena mu varira od 1000 do 1400 eura. Hrvati ga sve više traže...

- Piše: IVA DIVLJAKOVI­Ć

Malo koji instrument doživio je popularnos­t kakvu trenutačno uživa handpan, a prvi je, u obliku kakvom ga viđamo danas, napravljen 2000. godine u Švicarskoj. Od tada se polako širi svijetom.

Da bi se jedan instrument izradio, potrebno je od 30 do 45 dana. Cijena mu varira od 1000 do 1400 eura, ovisno o broju skala, a sve je popularnij­i među domaćom publikom.

- Pet godina sviram handpan. Prvi put sam ga vidio na YouTubeu prije 10 godina i tad sam se zaljubio. U to vrijeme još ništa nisam svirao i htio sam si to nabaviti, a onda sam skužio da košta tri tisuće eura i da treba čekati 3-4 godine da ga dobijem nakon što ga naručim - ispričao nam je Ivan Judaš (25), koji je nakon toga počeo učiti svirati djembe, klavir i gitaru. Kad je upisao srednju glazbenu školu, upoznao je dečka koji je imao instrument, odsvirao je na njemu kratko i odlučio da ga mora imati. Te je večeri na Facebooku vidio stranicu talijansko­g proizvođač­a koji ga je prodavao za tisuću eura. - Rekao sam mami: ‘Gle, fali mi novca, ili mi posudi ili ću ići kod kamatara’. Posvađali smo se, ali znala je da ću otići jer sam imao u planu svirati na ljeto na cesti i tako vratiti novac pa mi ga je radije dala. Otišao sam u Italiju, bio dva dana i kupio instrument. Kad sam se vratio, mama je bila oduševljen­a i rekla mi je da ne moram ništa vraćati, skužila je da je dobra stvar - kaže Judaš. Zanimljivo je da ga nakon kupnje nije svirao dva mjeseca. - Morao sam učiti i završiti razred, ali onda sam otišao na more i odmah svirao na cesti. Moje glazbeno predznanje pomoglo mi je da ga odmah svladam - rekao je Ivan. No glazbenik tvrdi da ga lakoćom nauče svirati i oni koji dotad nisu svirali ni jedan instrument.

- U roku od 10 minuta možeš osnovnu melodiju odsvirati - kaže Ivan. Tihomir Lugarić, primjerice, nije imao nikakvo glazbeno predznanje.

- To ovisi o tome koliko imaš sluha i koliko ti leži. Kao i svaki instrument, zahtijeva vrijeme, ali to ovisi od čovjeka do čovjeka koliko ćeš vremena uložiti. Ja se mučim još u nekim stvarima, a neke stvari idu lakše, ali to ovisi o kompleksno­sti melodije koju želiš odsvirati. Zanimljivo je i to da kad radiš i krive stvari na ovom instrument­u to zvuči dobro jer je melodičan instrument - kaže nam Tihomir. Okolina se čudila kad je handpan prvi put donio kući.

- Svi su se pitali što je to. Većinom su reakcije okoline, pogotovo djece,

bile začuđene - priča nam Tihomir koji handpanu pripisuje meditativn­o svojstva: ‘Ako biste me stavili na neku plažu uz zalazak sunca, iskustvo bi bilo nevjerojat­no. Ljudi su mi često rekli to kad bi slušali’. U Hrvatskoj, pored zajednice Handpan Croatia, koja ima 30-ak članova, postoji i nekoliko proizvođač­a ovog čarobnog instrument­a, a mi smo razgovaral­i s Edom (41) i Katjom Ivče (37) iz Vibe Handpana iz Splita. Edo je inače potomak japanskih samuraja, godinama je bio u Indiji, a u instrument se zaljubio u Italiji.

- Obožavam muziku još iz Indije, u kojoj sam se glazbeno školovao. Nikad nisam vidio nešto takvo. Ne znam je li bila ljubav, ali jednostavn­o me je ponijelo. Jednostavn­o ostanete paralizira­ni dok slušate. Ne znate kako da se osjećate. Lipi osjećaj po cijelom tijelu - prisjetio se. S njim se složila Katja. - Doslovno je mislio da je neki mali NLO sletio na cestu kad je čuo zvukove - smije se glazbenica.

 ??  ??
 ??  ?? U DOBROM RITMU
Ivan Judaš i Tihomir Lugarić svirali su handpan na zagrebačko­m Zrinjevcu
U DOBROM RITMU Ivan Judaš i Tihomir Lugarić svirali su handpan na zagrebačko­m Zrinjevcu
 ??  ?? PRIVLAČE POGLEDE Dok je u Hrvatskoj handpan
prilično nepoznat, u Japanu i Kini je popularan
PRIVLAČE POGLEDE Dok je u Hrvatskoj handpan prilično nepoznat, u Japanu i Kini je popularan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia