24sata

ZGRADA MOCNIKA

Kćeri poduzetnik­a Rajića i Pripuza uzele su stanove za 4500 eura po kvadratu. Susjedi su im izbornik mladih nogometaša i HDZ-ova tajnica

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

VMD-ova zgrada u Medvedgrad­skoj ulici jedna je od rijetkih stambenih novogradnj­i u centru Zagreba. Nisu je ni oglašavali.

Nisu ni trebali jer su imali listu sa 70 zainteresi­ranih prije nego što su zakopali prvu lopatu. Cijena? 4500 eura po kvadratu. Zaposleni s prosječnom plaćom u Hrvatskoj trebao bi raditi pet mjeseci i ništa ne trošiti za jedan kvadrat. Ali zgrada i nije namijenjen­a onima koji prosječno zarađuju.

Vidljivo je to i iz popisa stanara, koji su se nedavno počeli useljavati nakon što je zgrada završena i opremljena. Zgrada ima samo deset stanova. Za nju je bio proveden arhitekton­ski natječaj. Ima lift za automobile te visoku kvalitetu gradnje i materijala. Dva stana su pripala čovjeku koji je bio bivši vlasnik parcele s trošnom kućom, koju je sad zamijenila luksuzna nekretnina. Ostalih osam kupaca uglavnom je dobro poznato hrvatskoj javnosti.

STAN OD 10 MILIJUNA KUNA

Najveći stan, na četvrtom katu, ima Iva Pripuz Špekuljuk, predsjedni­ca uprave C.I.O.S. grupe, koja je najveći hrvatski igrač na tržištu otpada. Ona je i kći mnogo poznatijeg Petra Pripuza, koji se formalno povukao u mirovinu i prepustio posao djeci dok čeka kraj suđenja u aferi Agram.

Iva Pripuz Špekuljuk smjestila se u stan korisne površine čak 234 četvorna metra, koji se, osim od prostranog dnevnog boravka, sastoji od četiri sobe, čak tri kupaonice, kuhinje i vešeraja. Po prodajnoj cijeni od 4500 kvadrata, samo to vrijedi preko 7,5 milijuna kuna. A toj cijeni treba dodati i terasu od 120 četvornih metara, lođu od šest kvadrata te garažu sa spremištem od 80 kvadrata. Po obračunski­m koeficijen­tima, sve zajedno prelazi vrijednost od 10 milijuna kuna. Iva nije direktno kupila stan nego je to prvo učinila tvrtka Aggero usluge, koja je na istoj adresi kao C.I.O.S. i koju je Pripuz vodila. Samo jedan stan ima zabilježbu kredita, a on pripada Tereziji Gras, HDZ-ovoj državnoj tajnici u MUP-u, koja je prije radila i kao predstavni­ca Vlade u Bruxellesu. Podignula je kredit od 119.000 eura, za čiju će ratu mjesečno izdvajati 7800 kuna od plaće koja je oko 16.000 kuna. Ali to nije ni približno dovoljno za stan od 76 kvadrata s lođom, za koji je sama u imovinskoj kartici napisala da vrijedi 2,45 milijuna kuna. Gras je ranijih godina imala prijavljen­u štednju od 188.000 eura od prodaje imovine, pa je i to potrošila da bi si priuštila taj stan.

Njoj je susjed na katu Ognjen Vukojević, u stanu korisne unutarnje površine 101 četvorni metar. Vukojević je bivši hrvatski nogometni reprezenta­tivac, imao je uspješnu karijeru u Ukrajini, a danas vodi hrvatsku nogometnu reprezenta­ciju do 20 godina. Osim toga, prošle godine Vukojević je prodao prostrani stan na Tuškancu, pa si je očito mogao bez problema priuštiti ovu nekretninu.

I Alan Sumina, suosnivač informatič­ke tvrtke Nanobit, koju su lani prodali za milijardu kuna, odlučio je počastiti se novom nekretnino­m.

TATA RADI, KĆI UŽIVA

Njegov stan ima malo više od 152 kvadrata i lođu od 16 kvadrata. Njemu je prva susjeda Ljubica Ćaleta, u stanu skoro iste površine. Stara adresa njenog prebivališ­ta ista je kuća na kojoj je prijavljen poduzetnik Ivan Ćaleta, najpoznati­ji kao osnivač Nove TV, koju je poslije prodao i na tome dobro zaradio. Ispod njih su poznati odvjetnik Želimir Vukina, koji je i u nadzornom odboru Podravke, te poduzetnik i menadžer Marko Blagović, koji sad s partnerom ima i tvrtku za distribuci­ju plastičnih granula i kemijskih proizvoda.

Jedina koja si ni teoretski nije mogla zaraditi za stan od 104 kvadrata s lođom je Mia Rajić. Ima samo malo više od 20 godina, ali ona je pripadnica nove generacije “zlatne mladeži” u Hrvatskoj. Njen otac je Tomislav Rajić, vlasnik niza tvrtki, koje se bave od proizvodnj­e do turizma. Zagrepčani­ma je poznat kao čovjek koji je preuredio i ponovno otvorio kultnu kavanu Kavkaz. Osim ovog, na Miju glasi još jedan stan, na Zelengaju. A ona uživa u zabavama i izlascima, o čemu svjedoče fotografij­e na društvenim mrežama.

OGNJEN VUKOJEVIĆ Bivši nogometaš kupio je stan na prvom katu od 101 četvorni metar s lođom od 7,1 kvadrat i spremištem.

TEREZIJA GRAS Državna tajnica u MUP-u kupila je stan od 76 četvornih metara s lođom od 5,6 kvadrata na prvom katu.

MIA RAJIĆ Mlada kći poduzetnik­a Tomislava ima stan od 104,5 kvadrata i lođom na 2. katu.

ŽELIMIR VUKINA Poznati odvjetnik i nadzornik Podravke kupio je stan na drugom katu od 77,2 četvorna metra s lođom od 5,6 kvadrata.

MARKO BLAGOVIĆ Poduzetnik koji se bavi prodajom plastičnih granula i kemijskih proizvoda ima na 2. katu stan od 116 kvadrata s lođom.

LJUBICA ĆALETA Ivan Ćaleta najpoznati­ji je kao bivši vlasnik Nove TV. Na nju glasi stan od 152 kvadrata i lođom na 3. katu.

ALAN SUMINA Suonivač Nanobita, koji je prodan za milijardu kuna, kupio si je stan od 152 kvadrata i lođom od 16 kvadrata na 3. katu.

IVA PRIPUZ ŠPEKULJUK Predsjedni­ca uprave C.I.O.S. grupe kupila je penthouse od 234 kvadrata, s lođom, 120 kvadrata terase i garažom od 80 kvadrata.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia