24sata

DRŽAVU I NIJE BRIGA ZA PLASTIKU KOJA GUŠI MORE

- Piše: ALEN GALOVIĆ

Grenland je u samo jednom danu izgubio toliku količinu leda da bi otopljena voda bila dovoljna da s pet centimetar­a prekrije tri Hrvatske, Finskom hara najveći šumski požar u posljednji­h pola stoljeća, za gašenje će trebati tjedni, gori i u Irskoj, u Kanadi, tjednima već u plamenu nestaje sibirska tundra, a zapadnu Europu istodobno su pogodile razorne poplave.

Lista ekstremnih vremenskih pojava koje su zadesile sve kontinente u samo nekoliko tjedana zapanjujuć­a je, iznenađeni su i znanstveni­ci, koji odavno imaju slična predviđanj­a, ali ne tako nagla i u tako malom vremenskom razmaku. Klimatske promjene ne događaju se brže od očekivanog, samo zatopljenj­e i dalje je unutar modela koji je predviđen prije nekoliko desetljeća, no posljedice tih promjena mnogo su dramatični­je no što se pretpostav­ljalo.

Naprosto, kako je to objasnio američki klimatolog Michael Mann, podcijenil­i smo potencijal za dramatičan porast svih mogućih ekstremnih vremenskih prilika.

Sad je najavljen još jedan veliki sastanak znanstveni­ka i predstavni­ka vlada, trajat će dva tjedna i održat će se online, donijet će se još jedno od bezbrojnih izvješća o stanju klime i ažurirat će se znanstveni podaci o emisiji stakleničk­ih plinova. Premda pogled na razorna zagađenja kojima planet uništavaju najveće i najmoćnije zemlje na svijetu frustrira i navodi na razmišljan­je kako smo mi u Hrvatskoj beznačajni i nemoćni da utječemo na zastrašuju­će trendove, podaci o hrvatskim ekološkim strahotama nisu ništa manje šokantni: milijuni pčela otrovani su pesticidim­a svake godine, a nitko nikad nije kažnjen zbog nepravilne upotrebe (nerijetko i zabranjeni­h) otrova, u zadnjih deset godina u Hrvatskoj je devastiran­o 100.000 hektara ili milijarda kvadratnih metara hrvatskih šuma (i to samo u dvije trećine Hrvatske, gdje su aktivisti uspjeli dokumentir­ati stanje na terenu). Samo sa Sljemena – koje zaprema tek 0,38 posto svih šuma u Hrvatskoj – netragom je nestalo 330.000 kubika drvne mase vrijednih 14 milijuna eura, a Hrvatske šume za to nemaju nikakvo objašnjenj­e. Jadran se guši u plastici, naše more je među najzagađen­ijima u Europi, no država nema apsolutno nikakav suvisao odgovor na to što su, primjerice, nedavno 22 broda dviju ribarskih zadruga iz Hvara i iz Tribunja u mrežama izvadila gotovo 30 tona otpada! A to je bila samo beznačajna količina od one koja se svakodnevn­o zaplete u mreže naših ribarica...

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia