24sata

STRAVA U NOVOME MAROFU ‘BIO JE LOŠE, ALI DA JE TAKO PRE Stjepan Slatina (48) izgorio je u požaru u bolnici u Novome

- Pišu: DOMAGOJ PLANTAK, HELENA TKALČEVIĆ

Uvijek je bio samozataja­n, radio je naporno kod kuće do zadnjega, kazala nam je jučer Štefica Slatina, majka Stjepana (48) iz Orehovca kraj Novog Marofa koji je u petak izgorio u bolnici.

Vidno umorna i crvenih otečenih očiju, primila nas je u svom skromnom domu. Stjepanov brat blizanac Ivica šutke je sjedio pogleda usmjerenog u pod. Kažu nam kako su oboje znali da je Stjepan teško bolestan i da mu nije ostalo mnogo vremena, ali ni u snu se nisu nadali da će izgorjeti spojen na aparat za kisik. Podsjetimo, varaždinsk­a policija izvijestil­a je kako je u petak oko 12.30 sati u Bolnici za specijalne bolesti na odjelu produženog liječenja u Novome Marofu u sobi izbio požar u kojemu je poginuo 48-godišnjak. Nakon očevida utvrdili su da je požar izbio “uslijed djelovanja otvorenog plamena nepoznatog izvora” te se proširio na krevet i tijelo nesretnika. On je u požaru potpuno izgorio.

IMAO JE KARCINOM ŽELUCA

- Stjepan je prije četiri godine obolio na bubrege, oba su mu otkazala i bio je na dijalizi, svaki drugi dan je išao u bolnicu na dijalizu. Kasnije je dobio i karcinom želuca, trećinu želuca su mu odrezali. U utorak prije dva tjedna mu je bilo jako loše. Žalio se da ga boli trbuh. Odvezli su ga u varaždinsk­u bolnicu, gdje su rekli da ima zapetljaj crijeva te su ga opet operirali. Nakon operacije bio je tjedan dana u varaždinsk­oj bolnici, a zatim su ga poslali na oporavak u Novi Marof - govori nam Štefica.

Kaže da je u Specijalno­j bolnici u Novome Marofu dobio i upalu pluća te da mu je u četvrtak pozlilo, zbog čega su ga opet bili prebacili u varaždinsk­u bolnicu. Upravo zbog toga je njegov brat Ivica, koji ga je u petak želio posjetiti, krenuo u varaždinsk­u bolnicu, no samo je doznao da su njegova brata vratili u Novi Marof.

‘PUŠIO JE JAKO PUNO’

- Oko 13 sati sam zvala bolnicu da pitam kako je. Pola sata ili sat vremena kasnije nazvala nas je liječnica i rekla da je Stjepan preminuo. Mislili smo, što možemo, bio je teško bolestan i zapravo smo to i očekivali. Nismo očekivali da će izgorjet. Strašno da je tako preminuo - ogorčena je Štefica. Dodaje da ni nju ni Ivicu nitko od nadležnih iz policije ili Državnog odvjetništ­va nije nazvao kako bi im dao bilo kakvu službenu informacij­u. - Samo su nam rekli da će u ponedjelja­k obaviti obdukciju te da će onda znati više o tome kako je preminuo - priča Štefica, a Ivici se oči pune suzama. Druge rodbine nemaju, Štefičin suprug preminuo je prije osam godina, a još prije umrli su njegovi roditelji. Braća se nikad nisu ženila, pa je kuća ostala lišena dječje vike i smijeha. Pitamo ih je li Stjepan pušio te jesu li čuli da se sumnja kako je sam prouzročio požar u kojemu je preminuo jer je htio zapaliti cigaretu.

- On je bio strastveni pušač. Dok je bio kod kuće, pušio je po tri kutije na dan, možda i više. Stalno je jednu na drugu palio. Kad su ga odvezli u Marof, tražio je da mu donesem cigarete. Nije mi jasno kako je uopće mogao sam zapaliti cigaretu kad je bio nepokretan i obje ruke bile su mu pune cjevčica. U danima prije smrti bio je kost i koža te je jedva i govorio - tužno je kazala Štefica.

 ??  ?? Stjepan je izgorio dok je bio spojen na kisik. Očevid je trajao čitavo poslijepod­ne
Stjepan je izgorio dok je bio spojen na kisik. Očevid je trajao čitavo poslijepod­ne

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia