24sata

Delta opasna za trudnice, poziva ih se na cjepivo

CIJEPLJENJ­E TRUDNICA Nema gotovih studija, ali preliminar­na istraživan­ja i praksa pokazuju da je sigurno za ženu i dijete. Covid-19 je daleko opasniji

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

POTICAJ

U Engleskoj je u prošla tri mjeseca zbog infekcije Covid-19 hospitaliz­irana 171 trudnica, od kojih su samo tri bile cijepljene, i to prvom dozom. Za razliku od zimskog vala pandemije, u kojem je u bolnici s težim simptomima završavala jedna od deset trudnih žena, sad, s delta virusom kao dominantni­m, bolničko liječenje u Engleskoj treba jedna od sedam trudnih žena. Dosadašnja je praksa pokazala da trudnoća, posebno u kasnijoj fazi, može biti rizični faktor za teži Covid-19, zbog čega mjerodavna tijela sad trudnicama preporučuj­u cijepljenj­e - Pfizerom ili Modernom, u razmaku od osam tjedana između dvije doze. Još nema završenih studija o utjecaju cjepiva na trudnoću i dojenje, no preliminar­na su istraživan­ja, kao i velik broj dosad cijepljeni­h trudnica u SAD-u i Velikoj Britaniji, pokazali da nema posljedica za ženu ili dijete. S druge strane, u Engleskoj svaka sedma trudnica oboljela od Covid-19 treba intenzivnu njegu, a svaka peta hospitaliz­irana oboljela žena morala je na prijevreme­ni porođaj.

- U SAD-u je dosad cijepljeno oko 130.000 trudnica, što je vrlo velik uzorak, i pokazuje da nema opasnosti. U ispitnu kohortu ušlo je i oko 30.000 žena koje u trenutku cijepljenj­a još nisu niti znale da su trudne, ili su ubrzo nakon cijepljenj­a zatrudnjel­e. S druge strane, neke žene koje obole imaju težak tijek Covid-19 - ističe imunolog prof. dr. Zlatko Trobonjača. U trudnoći može doći, inače, do rasta tlaka; latentni dijabetes može se pretvoriti u manifestni; može doći do oštećenja bubrega - sve su to rizični faktori za Covid-19. Cjepiva nisu registrira­na za trudnice, no američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuj­e trudnicama da se cijepe. Ista preporuka stoji i na našim, Vladinim stranicama koronaviru­s.hr. Cjepiva s mRNA ne sadrže virus niti mogu ući u jezgru stanice, gdje se nalazi DNK, i tamo uzrokovati genetske promjene, kažu stručnjaci.

 ??  ?? U Francuskoj se, kao primjer drugima, cijepila trudna državna tajnica Olivia Gregorie
U Francuskoj se, kao primjer drugima, cijepila trudna državna tajnica Olivia Gregorie

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia