24sata

NITKO NE SJEDI ZA OLIVEROVIM STOLOM

Oliver i Bata družili su se 40 godina. Pjevač bi mu iz riba došao u konobu pa bi ih bacili na gradele. Bata ribu više ne jede

- Piše: IVANA PRGOMET

Nisam spava dva sata, kaže nam Goran Prižmić Bata dok umorno sjedi za stolom u svojoj konobi u Veloj Luci. Preko puta njega prazan stol. Iznad, fotografij­a na kojoj su on i Oliver. Riječ je o stolu za kojim je uvijek sjedio Oliver.

- Nitko više ne sjedi za tim stolom - kaže nam Bata dok gleda u sliku iznad njega. - To je slika Livio. Andrijić, je l’. Neki dan je tu ima izložbu Oliverovih slika. Slika je od prije 15 godina, vidiš da smo još imali kosu - objašnjava nam Bata. Umoran je jer gotovo cijelu noć nije spavao. Večer prije, nakon velikoga koncerta Oliveru u čast na pijaci, pjevali su njegove pjesme. Pjesmu je na gitari poveo Ante Gelo.

- To je čudo, koliko energije ima Gelo priča Bata. Bila je tu i Oliverova supruga Vesna sa sinovima. Dvije večeri prije, u četiri ujutro, s Antom Gelom, obitelji i prijatelji­ma bio je na Oliverovu grobu. - Malo smo ga pozdravili. Odnija sam dva pitara cvića. Bilo je puno lampiona. Malo smo to pospremili. Odem tako jednom sedmično na grob malo počistiti, i tako - priča nam Bata.

Oliver i Bata prijatelji su bili 40 godina. Zajedno su išli u ribe, igrali balote, bili zajedno na Oliverovoj turneji po Americi mjesec i pol, provodili dane i noći, prvo kod Bate u kafiću, a poslije i u konobi. Oliver bi iz riba išao Bati u konobu pa bi ih bacili na gradele.

To je bilo najbolje. To je bio gušt. A sad više toga gušta nema. Moram ti priznat da i nisam jeo ribu otkad je nesta, kaže nam Bata.

Ispričao nam je kako je Oliver dobio svoj stol. Jednom je došao kod Bate večerati, a restoran krcat.

- I sidne on na skaline. Govorim ja: ‘Kakva si ti to zvijezda?!’. I onda sam reka da će imat svoj stol. Jako skroman je bija. Nikad nije prebira hranu. Posli obida malo bi zaspa za stolom jer bi bija umoran od mora. Jednom ja govorim nekim gostima: ‘Ovo je ulovija Oliver’. Oni nisu virovali. Oliver ih je poslužija. Kažu oni: ‘Ovo je kao da nas u Španjolsko­j posluži Julio Iglesias’ - ispričao nam je ranije Bata.

S Oliverom je imao mnoštvo anegdota. Bili su toliko dobri prijatelji da su se jednom i potukli zbog balota, no vrlo brzo su se pomirili.

- Izgubija je na balote i tu je počelo vriđanje vrhunsko. Ugriza me za ruku posli velike svađe. A ja sam njega udrija plastičnim stolcem po leđima. I onda smo sjeli. Pet minuta smo sidili u tišini, on je pija konjak a ja viski. I onda on govori: ‘Oćemo opet na balote’. Ja kažem: ‘Može, ali 1-0 za mene’. I tu je počea rat. Opet smo se potukli. U dvi partije dva puta smo se potukli. Ali odma smo se pomirili. I on opet na kraju govori: ‘2-0 za mene’ - ispričao nam je ranije Bata. Posvađali su se, kaže, milijun puta jer Oliver je strašno volio igrati, ali nije volio izgubiti.

- Ni dobro zna igrat pikado. Pustija sam mu prvu partiju. I on dobije, ali neće da igra više. Ja ga zovem sutra, preksutra na revanš, ali neće. Nakon deset dana eto ga na revanš. I dobijem ga. A kaže on: ‘A jesam mazga, jesam moga ne zaigrat više s njim’ - prisjetio se Bata... Preko puta Batine konobe, ispred njegove brijačnice, zatekli smo Bricu, Borisa Gugića. - Sinoć sam reva i kanta na Oliverove pisme, ne mogu više - rekao nam je iskreno Brico. A on i Oliver isto su se družili desetljeći­ma... Omiljena zgoda s Oliverom mu je kad su išli u Split po staklo za Bricinu verandu.

- To mi je stalno u sjećanju i uvik to ispričam. Staklar nam je to staklo stavija u karton u dva komada i to smo Oliver i ja nosili na brod, on sprida a ja straga. A pomalo je mazila kiša. I gremo, gremo. I kaže on meni: ‘Brico, kad bi me neko pita zašto će nam ovo, ja bi mu reka da mi je ovo za minjat lente na očalima za cilu godinu’ - ispričao nam je Brico. Oliverova supruga Vesna rekla nam je da je Oliver išao loviti ribe kad god je mogao.

- Ujutro bi se diga, kupija bublicu tu u pekari i jeo je s parizerom, onako u komadu - smije se Vesna.

Priča nam dok se sprema za koncert na pijaci kako joj obožavatel­ji kucaju na vrata.

- Zove me sin jutros, došli su ti neki na vrata. Ja otvorim, kad ono njih 50 s harmonikom u ruci, pivaju Oliverove pisme smije se Vesna.

Došla joj je i jedna Francuskin­ja s tetovirani­m Oliverovim stihovima na ruci. Pokušali smo je pronaći kasnije, no to je bilo nemoguće u masi ljudi koji su došli tu večer u Velu Luku odati počasti jednom i jedinom Oliveru...

KUPIJA BI BUBLICU U PEKARI, SJEO PRED KUĆU I JEO JE S PARIZEROM, U KOMADU

supruga Vesna o glazbenom velikanu

KAD BIH GOSTIMA REKA DA JE OVO ULOVIJA OLIVER, NISU MI VJEROVALI. NEKAD IH JE ON ZNAO I POSLUŽIVAT­I

Bata ja bio veliki Oliverov prijatelj

 ??  ??
 ??  ?? Oliverov brod, kojim je išao u ribe, nedaleko je od kuće
Konoba Bata bila je omiljeno Oliverovo mjesto u Veloj Luci
Oliverov brod, kojim je išao u ribe, nedaleko je od kuće Konoba Bata bila je omiljeno Oliverovo mjesto u Veloj Luci

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia