24sata

Okupile se grofovske obitelji

STARE GROFOVSKE OBITELJI Marcos Pejačević iz Argentine sve ih je okupio na proslavi 81. rođendana

- Piše: MARIJA CINDRIĆ

Potomci slavnih grofovskih obitelji iz hrvatskih udžbenika povijesti sad su prvi put posjetili Hrvatsku. Uz Pejačeviće, Našice su posjetili članovi obitelji Keglević, Adamović i Eltz iz daleke Amerike, Austrije, Engleske...

Pejačevići su posjetili mauzolej svoje obitelji te u kripti i na grobu kontese Dore položili cvijeće i zapalili svijeće. Posjetiti su i Ilok, odnosno kraljevske vinograde, pa Vukovar i Gradski muzej smješten u dvorcu obitelji Eltz te vukovarsko groblje, gdje su položili vijence i zapalili svijeće poginulim branitelji­ma. Na jednome mjestu, u Našicama,

sve ih je okupio Marcos Pejačević (81) uz pomoć promotoric­e hrvatske u inozemstvu Branke Ćubelić, ravnatelji­ce Zavičajnog muzeja Našice Silvije Lučevnjak, Grada Našica i gradonačel­nika, fra Petra Cvekana. Marcos Pejačević živi u Argentini, a želja mu je bila okupiti cijelu obitelj u Našicama, gdje je rođen, kako bi i oni najmlađi vidjeli obiteljsku povijest u Hrvatskoj.

Posjetili su tako mnoge znamenitos­ti, no Marcos ipak nije mogao dočekati obitelj dovesti u dvorac Pejačević u Našicama, gdje je rođen. S roditeljim­a, grofom Petrom Pejačeviće­m i barunicom Klarom Inkey de Palin, svoj rodni dvorac morao je napustiti sa samo dvije godine.

- Prvi put sam se ovamo vratio 1970. godine. Htio sam se prvi iz obitelji vratiti u dvorac, No bilo me strah jer je bilo vrijeme komunizma i nisam znao što me ovdje čeka. Moj otac je tad bio osuđen na smrt - počeo je Marcos.

Njegova ljubav prema rodnom kraju dovela ga je do ideje da upravo ovdje proslavi rođendan uz cijelu obitelj.

- Htio sam pokazati unucima odakle dolazi naša obitelj i koji je značaj ove obitelji ovdje bio. I evo, napokon smo svi ovdje na okupu.

Od kada je došao u Hrvatsku, kaže kako se oduševio. Nevjerojat­no mu je koliko su se Našice uspjele razviti u zadnjih deset godina, a i ne može vjerovati kako će dvorac biti obnovljen za godinu dana, što će mu biti još veća motivacija da se češće vraća u Hrvatsku. - Ovdje se jede vrlo dobro, pije se vrlo dobro, ali, prije svega, Hrvatice jednostavn­o morate obožavati - našalio se 81-godišnji slavljenik.

 ??  ?? BIZNIS PEJAČEVIĆA
U Argentini ćemo prodavati bačve od hrasta iz Našica, kažu Pejačevići
Marcos Pejačević s obitelji je morao napustiti Hrvatsku 1970.
BIZNIS PEJAČEVIĆA U Argentini ćemo prodavati bačve od hrasta iz Našica, kažu Pejačevići Marcos Pejačević s obitelji je morao napustiti Hrvatsku 1970.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia