24sata

Češnjak iz Vrgorca za 35 kuna

KUPUJMO DOMAĆE Obitelj Krešić u Vrgorcu uzgaja ljubičasti i bijeli češnjak. Kilogram glavica stoji 35, a pletenog 40 kuna

- Piše: VEDRANA BEKAVAC ŠUVAR

U vrgoračkom kraju mnogi traže svoje “mjesto pod suncem” kako bi na plodnoj zemlji proizveli poljoprivr­ednu kulturu koja će dobro uspijevati i moći će je prodati.

Tako 37-godišnji Anel Krešić i supruga mu Felena nisu dvojili kad su uz stalno radno mjesto odlučili baviti se i poljoprivr­edom, uzeti hektar zemlje u zakup i zasaditi češnjak. Počeli su prije osam godina s nekoliko stotina lukovica, a danas sa zasađenih tonu ubiru gotovo deset tona češnjaka i plodove svog truda ponosno pokazuju.

- Češnjak se sadi u listopadu, oko Svetog Luke, pa prezimi, a krajem svibnja ili početkom lipnja, ovisno o tome koja je sorta, vadimo ga iz zemlje i prodajemo - govori nam Anel, koji ovih dana ima pune ruke posla. Mnogi traže njegov češnjak, a kupci mu se vraćaju želeći baš vrgorački koristiti u spravljanj­u jela. Anel je najviše zasadio ljubičasto­g češnjaka, koji najviše traže restorani. Ljubičasti je većih lukovica od bijelog. Bijeli je malo manji, ali izdržljivi­ji, i može ga se čuvati cijele godine. Kilogram vrgoračkog češnjaka u rinfuzi je 35 kuna, a za kilogram pletenog u vijence treba izdvojiti do 40 kuna.

- Nije lako doći do kvalitetno­g proizvoda bez truda i muke. U ovom poslu je cijela obitelj, ali i sezonski radnici, koji po potrebi stižu na ispomoć. Češnjak se ručno sadi i potrebno je puno ruku. Treba i korov barem dva puta plijeviti. Strojno ga vadimo iz zemlje, a onda treba mnogo ruku za završne radove, spremanje, razvrstava­nje, pletenje i pakiranje - nabraja nam Anel, koji je zadovoljan prinosom i cijenom. Dio otkupe trgovački lanci, a većinu po narudžbi šalje na kućne adrese. Puno ga je poslao u restorane u Istri. Kaže da ga šalje i u mjesta za koja nikad nije čuo, a mnogo ga je otišlo i u Slavoniju. Polje Rastok, u kojem je zasađen vrgorački češnjak, u zimskim mjesecima dijelom plavi, pa tad više podsjeća na jezero nego na plodnu zemlju. No dio koji Anel obrađuje poplave zaobilaze. Ova mlada vrgoračka obitelj prihvatila je izazov i okušala se ove godine i u uzgoju tikvi sorte butternut. Bit će ih oko devet tona, a beru ih svakih sedam dana i sve odmah prodaju. Kilogram je po pet kuna. Anel kaže da ima velike izdatke za sadnju i ostale radove u polju, u kojima sudjeluju sezonci, koje treba platiti. No ipak je zadovoljan jer nudi kvalitetan i zdrav proizvod s hrvatskih njiva kojem je kvaliteta provjerlji­va i dokazana. Sve dok je ovakvih mladih poljoprivr­ednika koji pažljivo brinu i ulažu mnogo truda da bi potrošač u konačnici bio zadovoljan, ne bi trebalo kupovati uvozno.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia