24sata

HRVATI CEKAJU NA 865.000 PREGLEDA

Sedam mjeseci ne možete dobiti termin za kardiološk­i pregled, MR mozga i ultrazvuk dojke čekaju se nevjerojat­nih 360 dana. Na kontrolni pregled dijabetolo­ga možete tek nakon pet mjeseci

- Piše: NIKOL ZAGORAC

Liječim se tri godine i to vam je borba za svaku pretragu, počinje nam svoju priču Zagrepčank­a (52) čiji su podaci poznati redakciji.

Te kobne 2018. doznala je da ima karcinom jajnika. Liječi se u Petrovoj bolnici, odnosno KBC-u Zagreb, s obzirom na to da Petrova spada pod tu ustanovu. Prošla je dvije operacije i završila dva ciklusa kemoterapi­je. U tom periodu, kad su pretrage bile hitne, naglašava, termine je dobivala u razumnom roku od mjesec dana. Problem nastaje poslije. Dobiti termin za neku kontrolnu pretragu, posebno radiološku, ističe ona, je lutrija. A budući da je u remisiji, svaka dva ili tri mjeseca mora ići onkologu na kontrolu s nalazima. Dakle, termine za niz pretraga mora dobiti u tom razdoblju. - Vi ćete zaista uvijek dobiti zdravstven­u uslugu u nekom razumnom roku ako je nešto hitno, ako ste loše, ako se preko markera vidi povrat bolesti i slično. Ali kod kontrola je kaos. Primjerice, PET/CT pretragu nećete nikad čekati, nakon kemoterapi­je kad se treba vidjeti rezultat to ćete dobiti u roku 4-6 tjedana, što je i preporuka onkologa. Eh, ali onda imate obični CT, koji je dostupan na papiru - kaže nam dodajući kako termin za CT u 40 posto slučajeva nije dobila u roku koji je njezina onkologinj­a tražila.

- Ajmo dalje. Ako uzimate pametni lijek, onda se Povjerenst­vo sastaje svaka tri tjedna, ali CT se radi jedanput godišnje, ne možete ga stalno raditi. E, onda traže od vas UZV abdomena, koji morate napraviti navrat-nanos. Naime, onkologinj­a mene obavijesti da će se za mjesec i pol sastati Povjerenst­vo i traži da napravim UZV abdomena. A u tom roku nikako ne možete dobiti termin. I onda odem privatno, gdje, ovisno o poliklinic­i, košta 400-500 kuna - ističe. Naša sugovornic­a dalje opisuje krug u kojem se nalazi.

- Vi se mailom prijavite preko centralnog naručivanj­a i dobijete odmah odgovor da vas imaju u vidu. Ako odmah na početku mjeseca pošaljete mail, onda će vam stići odgovor da će krajem mjeseca slagati listu pa će vam se javiti - opisuje kako to izgleda iz perspektiv­e pacijenta u realnosti pa nastavlja:

NA ČEKANJU Kad su mi dijagnosti­cirali karcinom bubrega, morala sam na hitnu operaciju. Kirurg me naprosto nije mogao ubaciti iduća tri tjedna, priča nam Suzana

I onda se vi tresete u iščekivanj­u hoćete li dobiti termin ili ne. Pa se zna u 30-40 posto slučajeva dogoditi da dođe taj kraj mjeseca, a nitko vam se ne javi. Onda opet šaljete mail, pa vam kažu da su idući mjesec puni i da zovete krajem onog idućeg mjeseca. I vama je to već izvan traženog roka, pa ili lovite vezu ili plaćate privatno, kaže dodajući kako trenutno u KBC-u Zagreb ultrazvuk abdomena, koji joj je neophodan za kontrolu kod onkologinj­e u rujnu, ni ne može obaviti. Naime, već je poznato da radiologa u bolnicama nedostaje. To smo saznali i iz prepucavan­ja u Vinogradsk­oj.

PRIVATNE PRETRAGE

No ova pacijentic­a pokazuje nam mail koji dokazuje kako je ista situacija i u KBC-u Zagreb, a u kojem je dobila odgovor kako ondje “zbog nedostatka ljudstva i materijaln­o-tehničkih resursa Zavod za dijagnosti­čku i intervenci­jsku radiologij­u do daljnjeg ne naručuje bolesnike na UZV abdomena”. Prošli tjedan poslali smo im upit da nam pojasne tu situaciju, ali još nema odgovora. Pa će ova pacijentic­a opet ići privatno i dati 500 kuna. Kao što je i magnetsku rezonancij­u dva puta morala obaviti u privatnoj poliklinic­i i dati za to više od 3000 kuna.

NEIZVJESNO­ST I IŠČEKIVANJ­E

- Kad sam dobila dijagnozu, odmah za nekoliko dana trebala sam ići na operaciju. Liječnik mi je rekao da u roku dva-tri dana nigdje neću dobiti magnet. Kad se dogodi neka tako hitna situacija, Petrova nema takve uređaje, sve ide na Rebro i zato se ondje nagomilaju pacijenti i ne možete doći na red. I onda vam nema druge nego štedjeti gdje god možete i obaviti pretrage najbrže negdje privatno - kaže. Sad je u fazi praćenja, a kako ima kontrole kod onkologa svaka dva-tri mjeseca, muku muči s dobivanjem termina.

- Da sam ja sad životno ugrožena, da mi predstoji za nekoliko dana operacija, vjerujem da bih taj UZV abdomena na Rebru dobila, ali kako je riječ o kontroli, ja im više nisam hitna i ne mogu dobiti uslugu. I to je cijela poanta u našem zdravstvu zaokružuje cijelu priču. Suzani Kovačević u ljeto 2017. dijagnosti­ciran je karcinom bubrega. Nakon tog prvotnog šoka uslijedio je novi.

- Vi ste u tom trenu nakon dijagnoze sami sa sobom, stojite na cesti i ne znate otkud krenuti. Meni je bio dijagnosti­ciran ogroman bubrežni tumor, koji je 95 posto bio karcinom, i trebala sam na hitnu operaciju. No nisam je mogla odmah dobiti, a nije se znalo ni kad ću. I onda me nazvao kirurg i rekao da može za nekoliko dana. To je od dijagnoze ispalo tri tjedna, tri tjedna strave. Ne znaš što će biti, kad ćeš doći na red. Nije da liječnika nije bilo briga, naprosto me nije imao kad ubaciti. Nije on kriv i svaka mu čast što se angažirao i sam me zvao i obavijesti­o - priča nam.

ODLAZAK U 60 KM UDALJENI SISAK

A iako se preporučuj­e jedanput godišnje, Suzana na CT abdomena, ali i toraksa, s obzirom na stadij, veličinu tumora i biopsiju, mora ići svakih šest mjeseci pet godina od operacije. Živi u Zagrebu, ali to obavlja u 60-ak kilometara udaljenom Sisku. - Kad sam se prvi put naručivala na CT, ne sjećam se točno koliko je bilo da bih čekala u Zagrebu, da ne kažem pogrešno, ali znam da me šlagiralo. Odmah sam probala u više gradova i u Sisku sam dobila najraniji termin, za samo dva tjedna. I dosadašnje mi je iskustvo da sam uglavnom za 10-14 dana na redu. Imam sreće što imam i prijatelja radiologa, koji radi vani, a koji mi naknadno još pregleda sve detaljno i očita nalaz - kaže nam dodajući kako je i njezina prijatelji­ca na magnetsku rezonancij­u otputovala do Gospića. Suzana ističe kako nema šanse da plaća pretrage kod privatnika nakon što je cijeli život uplaćivala za zdravstvo. - Ne pada mi na pamet. Toliki novac uplaćujemo za zdravstvo da bih onda još plaćala i privatno pretrage - ističe ona. Inače, prema podacima HZZO-a, koje im šalju bolnice, ali ne znamo koliko su ažurne u tome, na listama čekanja u ovom je trenutku za neki pregled, bilo specijalis­tički, kontrolni ili neku dijagnosti­čku pretragu, upisano 865.080 pacijenata.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PRIZOR IZ PANDEMIJE
Pregledi se odgađaju, čekaonice zjape prazne
PRIZOR IZ PANDEMIJE Pregledi se odgađaju, čekaonice zjape prazne
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia