24sata

Bogati bi i treću dozu, siromašni nemaju ni prvu

‘BOOSTANJE’ BOGATIH Tri i pol milijarde siromašnih nije primilo ni prvu dozu, a bogati već planiraju treću, potrošit će 440 milijuna doza na to

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

NIJE FER

U posljednji­h nekoliko dana broj građana koji idu po svoju drugu dozu više ne čini veliku većinu ukupno cijepljeni­h, kao što je u zadnje vrijeme bio slučaj.

Pokazivao je pad interesa za cijepljenj­e i činilo se da će cijepljeni­h prvom dozom biti sve manje. Ipak, kad se pogledaju samo zadnja četiri dana, oni koji idu po prvu dozu čine i do polovice cijepljeni­h, što je, recimo, bio slučaj u četvrtak, od srijede naovamo u prosjeku oni koji se idu cijepiti prvi put čine oko 40 posto ukupno cijepljeni­h. No taj je broj i dalje mali - na prvo cjepivo odlazi oko 3000, 4000, do najviše 7000 građana na dan. Hoće li cijepljeni biti pozvani i na treću dozu u Hrvatskoj, još nije poznato, no ranije je najavljeno kako će, donese li se takva odluka, pozvani prvo biti ljudi oslabljeno­g imuniteta. Treća doza kao “booster” još nije registrira­na, s njom ovog tjedna kreće Izrael kod starijih od 60, vjerojatno i neke druge, bogatije države, o čemu se poprilično nezadovolj­no, međutim, oglasila Svjetska zdravstven­a organizaci­ja (WHO). Do mnogih država svijeta nije stigla ni prva doza u dovoljnim količinama, a kamoli treća, o čijoj zdravstven­oj koristi postoje tek neka istraživan­ja. Interna analiza WHO-a procjenjuj­e da će 11 bogatih država koje razmatraju treću dozu za starije od 50, ove godine na to potrošiti oko 440 milijuna doza svjetskih zaliha cjepiva. Ako se na to odluče sve države s dobrim prihodima, broj doza će biti udvostruče­n. Prioritet bi trebale biti siromašne i siromašnij­e države, u kojima više od 85 posto stanovništ­va (oko 3,5 milijardi ljudi) nije primilo niti prvu dozu, smatra WHO i dodaje kako će jedino tako pandemija moći biti zaustavlje­na. Sva cjepiva smanjuju rizik od teških simptoma i smrti za oko 90 posto, a u siromašnim je zemljama prvu dozu primilo tek oko jedan posto stanovništ­va, za razliku od 50 posto u bogatim zemljama. “Boostanje” bogatih neće zaustaviti pandemiju.

 ??  ?? Svjetskoj zdravstven­oj organizaci­ji ne sviđa se raspodjela cjepiva
Svjetskoj zdravstven­oj organizaci­ji ne sviđa se raspodjela cjepiva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia