24sata

SEZONA Z Izvrsni srpanj podignuo je cijelu go

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Svako jutro, pa i na godišnjem odmoru, ministar financija Zdravko Marić provjerava izvješće o fiskalizir­anim računima. I u nedjelju ujutro imao je razlog za zadovoljst­vo.

Sa zadnjim danom srpnja vrijednost svih kupljenih roba i usluga u Hrvatskoj ove godine premašila je vrijednost sedam mjeseci iz rekordne 2019. godine! Potvrdio nam je to Marić. - Vrijednost svih izdanih računa od početka godine 0,32 posto je veća nego 2019. godine.

A ako gledamo samo srpanj, onda je vrijednost 5,5 posto veća. U srpnju je i turizam bolji za pet posto nego prije dvije godine, s tim da su smještaj i restorani u plusu, a barovi u minusu – rekao nam je Marić.

3,7 MILIJUNA TURISTA

Još dok je Marić odlazio na odmor u četvrtak, vrijednost računa nije bila sustigla 2019. godinu, kad je na današnji dan bila oko 89 milijardi kuna. Potrošnja raste, a s njom se brže puni i proračun od poreza. Nije to ni čudno. U Hrvatskoj je oko 1,2 milijuna turista nakon što je obala ostala u narančasto­j zoni. Cijeli vikend slijevale su se rijeke automobila autocestam­a na Jadran. U Splitu, Makarskoj, Primoštenu, Zadru... praktički se teško može naći slobodan krevet u privatnom smještaju. Dalmacija po popunjenos­ti sustiže Istru, u kojoj je oporavak počeo još u svibnju i lipnju. Ministarst­vo turizma izvijestil­o je da je samo u srpnju Hrvatsku posjetilo 3,7 milijuna turista. Svi planovi su računali s maksimalno 70 posto turista iz 2019. godine. A srpanj je ostvario 80 posto u dolascima

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia