24sata

A +5,5 POSTO odinu, potrošnja je prestigla i rekordnu 2019.

-

i 81 posto u noćenjima, kojih je bilo čak 25 milijuna. Ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac, rekla je da je čak posljednji tjedan srpnja bio na 90 posto onog iz 2019. Lani smo zbog pogoršanja epidemiolo­ške situacije izgubili velik broj turista u kolovozu. Ostaje nada da se to neće dogoditi i ove godine jer brojevi novozaraže­nih zasad ne rastu iz dana u dan kao lani.

DOBRE VIJESTI IZ NJEMAČKE

Veliki plus je i što Njemačka, iz koje je najveći broj turista, Hrvatsku, ali i sve jadranske županije, smatra niskorizič­nim. Pri povratku s godišnjeg Nijemci zato ne moraju u karantenu. U Hrvatskoj je najbolja situacija od cijele mediterans­ke konkurenci­je.

- Nova pravila Njemačke iznova pokazuju utemeljeno­st statusa Hrvatske kao najsigurni­je destinacij­e. Izjednačav­ajući uvjete za povratak za sve županije, Hrvatska je ocijenjena najmanje rizičnim područjem za njemačke posjetitel­je.

Učvrstimo ovu poziciju poštivanje­m mjera i cijepljenj­em – poručio je jučer ministar zdravstva Vili Beroš.

Ako i u kolovozu ostanemo na 80 posto dolazaka i noćenja iz 2019., to znači da bi prihod od turizma ove godine trebao biti viši od osam milijardi eura. A krizne 2020. godine stali smo na 4,8 milijardi eura. Marić, koji gleda stanje proračuna i doprinos rastu BDP-a, također je zadovoljan. Ali on ipak ni u povoljnoj situaciji ne zaboravlja na nužnost reformi koje bi trebale osigurati učinkoviti­je trošenje novca iz proračuna.

PRIHODI SU OK, A TROŠKOVI?

- Bilo bi sjajno da se trendovi iz srpnja nastave i u kolovozu i da sezona potraje što dulje. Ali nije turizam jedini, treba voditi brigu i o drugim djelatnost­ima. S druge strane, moramo staviti naglasak na rashodnu stranu proračuna. Prihodi su ove godine u redu i oni će dati svoj doprinos, no ključ je na troškovnoj strani – rekao je Marić za 24sata.

JADRAN PUN KO ŠIPAK

 ??  ?? Početkom kolovoza praktički
nema slobodnoga kreveta
Početkom kolovoza praktički nema slobodnoga kreveta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia