24sata

NA BIOKOVO NEMOJTE BEZ VODIČA OD 350 KN

NESTALI Pet-šest puta zadnjih dana HGSS je intervenir­ao. Ta planina ‘progutala’ je sedam planinara. Nikad ih nisu pronašli...

- Piše: VEDRANA ŠUVAR BEKAVAC

Mnogima je Biokovo tek izazov za koji misle kako će ga lako svladati i svoje ime upisati u knjigu onih koji su osvojili njegove vrhove, ali grdno se varaju. Koliko je ta planina opasna, s tisućama svojih škrapa, vrtača, opasnih vrhova, znaju oni koji je žive tijekom cijele godine i ne usude se u ovakvim ekstremnim klimatskim uvjetima krenuti planinarit­i, kažu nam u HGSS-u.

- Nekidan smo imali poziv jednog alpinista koji nas je zamolio da mu budemo pratnja pri usponu. Čovjek je osvojio Mount Everest i siguran sam da bi i bez naše pratnje uspješno odradio svoj uspon. Ipak je platio 350 kuna i dobio svog vodiča - kaže nam Ante Kukavica, pročelnik HGSS-a Makarska. Prekjučer, 31. srpnja, tužna je godišnjica nestanka mladog Poljaka za kojim se tragalo danima - pripadnici HGSS-a uz pomoć zračnih snaga pokušavali su danima locirati i pronaći unesrećeno­g Poljaka. Bez uspjeha.

BILA JE METAR OD VODE

Dosad je Biokovo uzelo sedam života za koje se nikad nije saznalo mjesto pogibelji niti su nađena tijela tih ljudi. A prije nekoliko dana planina je odnijela još jedan život. - Pedesetogo­dišnja Poljakinja s kćeri i njenim prijatelje­m uputila se do biokovskog Sky walka.

Došavši do nebeske šetnice, njih dvoje su htjeli odustati, ali Poljakinja je bila uporna i htjela se vratiti pješice. Na povratku su nastali problemi. Ostali su bez vode, dehidriral­a je.

NISU JE MOGLI OŽIVITI

- Ipak su se nekako spustili poviše sela Gornji Tučepi, ali ondje su napravili kardinalnu pogrešku. Ostavili su je ispred jedne kuće i otišli po automobil. Poljakinja je bila samo metar od vode. E, sad, je li se ona napila ili nije, to ne znamo. Ma nikad se unesrećena osoba ne ostavlja sama. Za samo desetak minuta nje više tu nije bilo. Njih dvoje krenulo je u potragu i nakon pola sata neuspješno­g lutanja pozvali su HGSS. Mi smo je nakon sat i petnaest minuta pronašli u besvjesnom stanju - priča nam Kukavica:

- Krenuli smo s reanimacij­om i odmah smo pozvali Hitnu pomoć. Do dolaska Hitne borili smo se i pokušavali oživiti nesretnu ženu. Ekipa Hitne spojila ju je na aparate, ali mogli su samo konstatira­ti smrt... Napominje kako se put Biokova ne bi trebalo upućivati kad temperatur­a u termometru pokazuje iznad 35 stupnjeva.

- Na Biokovo ne krećite sami, uvijek je potrebno dvije i više osoba da su u grupi i da osobi koja ne ide s njima kažu cilj svog uspona. Važno je unaprijed znati rutu i s nje ne silaziti. Najmanje sedam litara vode po osobi treba imati - kaže Kukavica.

 ??  ??
 ??  ?? HGSS-OVCI Svakog ljeta imaju pune ruke posla na
planini iznad Makarske
HGSS-OVCI Svakog ljeta imaju pune ruke posla na planini iznad Makarske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia