24sata

U spomen rudara izradio novčanicu

- Piše: MERI TOMLJANOVI­Ć

Žalosti me ovo sadašnje vrijeme. Nekako se prije imalo više poštovanja prema ljudima, prema radnicima, kazao nam je sjetno nekadašnji rudar Špiro Dmitrović (84).

U povijest se već upisao kao autor posljednje jugoslaven­ske novčanice od 5000 dinara. Nije nikada išla u opticaj. Krasila ju je fotografij­a Antuna Tone Bičića, nedovoljno vrednovano­g rudara, dvostrukog udarnika, junaka rada, o kojem Špiro govori u superlativ­u. Bio je Anton istarski Alija Sirotanovi­ć. Špirin doprinos prepoznao je i gradonačel­nik Labina Valter Glavičić te mu povodom 100. obljetnice Labinske republike uručio zahvalnicu kao priznanje za dugogodišn­ji rad u rudnicima

ODAJE POČAST RUDARIMA

Labinštine.

Rođen u Kninu, Špiro s četiri godine postaje ratno siroče. Još kao dječak utjehu nalazi u igri na zemlji, kopajući male tunele i gradeći mostove. Odlazi u Aleksinac, gdje završava zanat Rudarske industrijs­ke škole.

- Rudari su tad bili traženi, a najbolje plaćeni posao bio je u Istarskim ugljenokop­ima Raša (IUR), gdje sam se zaposlio u rudniku Labin na radnome mjestu kvalificir­anog rudara i radio ispod površine na dubini do čak stotinu metara. Nakon mjesec dana poslali su ne na gradnju termoelekt­rane Peruća, na Cetini kraj Sinja. Tamo sam odradio tri mjeseca i dobio tri udarničke medalje. Potom opet dolazim u rudnik Labin, gdje sam, dobro se sjećam, od prve plaće kupio novo odijelo i cipele iz snova - prisjetio se Dmitrović mladosti i sretnijih vremena. Radio je u smjenama, po potrebi, kao kopač i pomoćnik kolegama prilikom postavljan­ja mina. U Rudarskoj školi, priča Špiro, imali su jednu knjigu debelu poput Biblije, u kojoj je bilo naznačeno 10 najvažniji­h pravila koja su morali znati u svakom trenutku kako bi izbjegli “škopiju”. Gorski udar ili škopija eksplozija je izazvana zapaljenje­m ugljene prašine i plina metana u kombinacij­i sa zrakom, koja je bila karakteris­tična u procesima miniranja na radilištu, prouzročuj­ući urušavanja i pad krovine. U jednoj takvoj “škopiji” nastradao je i Špiro te mu je teški materijal pao na ruke. Onesvijest­io se i probudio u bolnici u Raši, gdje mu je život doslovno spašen zahvaljuju­ći liječniku Rauchu i liječnici Popović. Rehabilita­ciju je proveo u vojnoj bolnici na Učki, a budući da je zbog te nesreće ostao djelomični invalid, novi posao dobio je u Istratrans­u Labin, gdje je izučio zanat za automehani­čara. Od svih životnih iskušenja najteže mu je pala smrt voljene supruge Olge, s kojom ima dvije kćeri. U mirovini vrijeme krati hodanjem, pisanjem te izradom kolaža.

 ??  ?? Špiro Dmitrović obrađuje materijale o rudarima i izlaže ih
Špiro Dmitrović obrađuje materijale o rudarima i izlaže ih

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia