24sata

JASMINA SARIĆ ČEDIĆ EPIDEMIJA ĆE PROĆI, ALI BAHATA POLITIKA OSTAJE. ZA TO NEMAMO CJEPIVO

-

Dobili smo Pelješki most. Ali smo uz njega, po tko zna koji put, dobili i prizor koji je oličenje dvostrukih mjerila i koji u najodgovor­nijima budi revolt. Jer ono što mora i treba vrijediti za sve ostale, ponovno ne vrijedi za politiku. Ponovno su bahato i drsko jednakiji od jednakih. Unatoč epidemiolo­škim mjerama koje su stupile na snagu u Dubrovačko-neretvansk­oj županiji, za otvorenje mosta, na kojem su se našle najvažnije njuške naše politike, one nisu vrijedile. Premašen dopušteni broj ljudi, premašeno dopušteno vrijeme zbivanja, nije bilo maski, nije bilo distance. Zagrljaji, poljupci, čestitke – sve ono što se smatra nepoželjni­m i opasnim uprizorilo se na tom otvorenju.

I onda će vam ti isti ljudi u sljedećim danima važno govoriti o odgovornos­ti, disciplini, poštovanju mjera i očuvanju turističke sezone. Ma nismo blesavi. Sretni smo što imamo sezonu koja hrani stotine tisuća ljudi, odgovorni smo i prilagodil­i smo se jer želimo sezonu zaokružiti uspjehom, jer želimo vratiti život i egzistenci­ju u normalu. Svatko tko se cijepio i tko se pridržava mjera ne radi to zato što mu je Plenković tako savjetovao. Čini sve iz pozicije vlastitog razuma jer ne želi ugroziti ni sebe ni druge, nastojeći pritom da mu život ne budu strah i neizvjesno­st koje diktira pandemija. Ali zato svakoga koga vode odgovornos­t i disciplina naprosto vrijeđa kad oni koji mu kroje pravila, i još ga svakodnevn­o pozivaju na njihovo pridržavan­je, ta ista pravila zaobilaze samo zato što mogu.

I to nije prvi put. Nagledali smo se takvih situacija otkad je epidemije, naslušali se glupih obrazložen­ja koja vrijeđaju zdrav razum i svjedočili nebrojeno mnogo puta da uvijek sve završi s “nikom ništa”. Epidemija će na kraju proći, ali politika će ostati, ovakva kakva jest. Beskrupulo­zna, bahata i bešćutna. I to je ono protiv čega nema cjepiva. Ono što nas najviše brine.

POLITIČARI KRŠE MJERE, A ONDA ĆE GOVORITI O ODGOVORNOS­TI I OČUVANJU SEZONE

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia