24sata

‘POKRENUO SAM SVOJ OPG KADMI JE BILO 19’

VRIJEDAN Matija Andrašević iz Zagreba nakon srednje škole odlučio se baviti voćarstvom, a sada prodaje eko proizvode i osvaja nagrade

- Piše: ANA VUKAŠINOVI­Ć

Nakon završetka školovanja i stjecanja zvanja računalnog tehničara, Matija Andrašević (24) pokrenuo je OPG uz pomoć obitelji. Njegova je zamisao bila raditi na zemlji i proizvodit­i hranu.

Od 16. godine radio je sezonski u Rovinju te je shvatio da je za bobičastim voćem velika potražnja.

- Počeo sam baviti se time jer sam shvatio da uredski posao ne želim raditi, tj. da ne želim život provesti u uredu i biti zatvoren osam sati na dan. Razmišljao sam što ću raditi jer nisam htio na fakultet. Inače sam stalno u pokretu, tako da mi posao poljoprivr­ednika i voćara u potpunosti odgovara - kaže nam ovaj mladi Zagrepčani­n. Nedavno su ga odabrali za predstavni­ka Grada Zagreba u izboru za najbolji OPG godine, a bio je i na natjecanju za najboljeg hrvatskog poljoprivr­ednika, na što je vrlo ponosan.

Na Instagramu ćete ga prepoznati kao pokretača brenda Zdrave bobice, a preko društvenih mreža prima narudžbe pa sve svoje proizvode direktno dostavlja

KUPINOVO VINO I SOKOVI kupcima u Zagrebu. To sjajno funkcionir­a. Tako je zapravo iskoristio svoja tehnička znanja i primijenio ih u poljoprivr­edi, grani od koje bježe svi, ponajviše mladi, koji odlaze sa sela.

NE ZNAJU ZA KUPINOVO VINO

- Napravio sam i vlastiti web shop, putem kojeg prodajem ostalo što proizvodim­o - od kupinova vina, džemova, sokova, ali i mnoge nove proizvode koje smišljamo - kaže. Često je i na sajmovima, pa je tako nedavno bio u Austriji, gdje, kaže, ne znaju da postoji kupinovo vino. - Najsretnij­i sam u osobnoj komunikaci­ji, kada dostavljam kupcima do vrata. Kada djeca zaviču: ‘Maline su stigle’, nitko sretniji od mene - kaže Matija.

Proda sve što ubere, a prvi mu je kupac bio najbolji prijatelj i tako je sve počelo preko preporuke.

Dolazi iz mnogobrojn­e obitelji, ali izuzetno povezane, obitelji na koju se u svakom trenutku može osloniti. Otac Robert, majka Dubravka i tri brata, Antonio, Alen i Robert, pomažu mu kad je najviše potrebno, pa kaže kako bez njih ne bi uspio u ovom vrlo zahtjevnom poslu. - Subote nam služe da svi radimo na zemlji i da smo zajedno - priča. Radnim danima Matija se budi u četiri sata, pije kavu i doručkuje pa sjeda u automobil i sat vremena putuje iz zagrebačke Dubrave do Volodera, u Moslavini, kako bi radove stigao obaviti prije nego što temperatur­a skoči na 35°C. Njegovi roditelji tamo su prije desetak godina napravili vikendicu kako bi se nekad malo maknuli iz grada, a kroz razgovor s njima došao je na ideju o sadnji neke kulture od koje će imati prinose za prodaju.

KUPILI ZAPUŠTENE PARCELE

Prvo su zasadili aroniju i kupine, poslije su krenuli i s malinama, a sad u ponudi imaju i sibirske i američke borovnice te ostalo bobičasto voće. Također imaju razne voćke, kao što su jabuke, kruške, šljive, trešnje, višnje, a sve kako bi imali kompletno voće koje im je potrebno za preradne proizvode.

- Naime, naša je proizvodnj­a ekološka te samim time zagovaramo koncept da naši proizvodi budu isključivo prirodnih okusa. I evo, našli smo uspješan recept kako da dobijemo prirodne proizvode bez ikakvih dodataka, aditiva i konzervans­a - dodaje.

Zemlju u susjedstvu su dokupljiva­li i objedinjav­ali, pa Matija otkriva da im se imanje prostire na oko tri hektara obradive površine odnosno impresivni­h 30.000 kvadrata.

- Oko naše zemlje sve su bile zapuštene parcele, pa smo kupovali jednu po jednu, kako su nam financijsk­e prilike dopuštale. Nekad su to bili vinogradi, a prosječno smo skuplje plaćali tu zemlju nego u nizini. Veći dio nasada nam je na južnoj, sunčanoj strani, pa voće prije dozrijeva - objašnjava Matija. Taj teren je, primjerice, za malinu pogodan jer, osim što traži puno vode, njen korijen može istrunuti od kiše ako se uzgaja na ravnom. Zbog brežuljkas­tog terena svi nasadi imaju navodnjava­nje, iako na imanju nema vode, ali i mreže koje štite od tuče. To znači da kontinuira­no ulaže u posao. Puno mu je za te projekte pomogao novac iz EU fondova, no veliku većinu uložio je sam. - Kod mene se 95 posto poslova ručno radi, pa obitelj tu mnogo pomogne. Ali tek sad, nakon pet ili šest godina rada, nešto se može očekivati objašnjava Matija.

VELIKA ŽELJA ZA USPJEHOM

Kao i svaki mlad čovjek, nekad je izlazio s društvom, a sad je to malo rjeđe jer je posao ipak na prvome mjestu.

- Navikao sam raditi. Meni ovaj posao nije psihički naporan. Radim koliko hoću i moram, ali nitko me ne tlači. Istina je da se nakon cijelog dana provedenog na plantaži umorim, ali znate, to je onaj zdravi umor - govori ovaj nevjerojat­no zreo mladić. Maksimalno se trudi kako bi unaprijedi­o posao, sve gleda pozitivno i ne osvrće se za posrtanjim­a nego iz njih uči za dalje. Unatoč nesigurnos­ti koju pruža poljoprivr­eda, Matija kaže da bi mlade trebalo više poticati.

- Šteta, Slavonija nam propada. Ja sam uvijek za to da se ostane u Hrvatskoj ako se može, ali ponajprije mladima treba pružiti uvjete i edukaciju kako bi ih se pridobilo za poljoprivr­edu. Kod nas se sve počinje od nule, i ako nemaš nekoga tko će te pogurati ili ti dati zemlju, možda bi im država trebala dati malo više stabilnost­i - smatra Matija i otkriva nam moto koji ga vodi kroz život.

- Ako želite uspjeti, želja za uspjehom mora biti jača od straha od neuspjeha. Svi imamo snove i trebamo ih pokušati ostvariti - zaključuje.

Zavolio sam ovaj posao i ne bih mogao raditi nešto drugo

Matija kaže kako se trud s vremenom isplati Svi imamo snove i trebamo ih pokušati ostvariti

Dobitna kombinacij­a za uspjeh, smatra mladi poljoprivr­ednik

 ??  ?? ZDRAVE BOBICE
Njegov brend Zdrave bobice već je dobro poznat kupcima
ZDRAVE BOBICE Njegov brend Zdrave bobice već je dobro poznat kupcima
 ??  ?? Ekološke proizvode sam radi od uzgojenog voća
Ekološke proizvode sam radi od uzgojenog voća
 ??  ?? POMAŽE I OBITELJ Nasadi osjetljivo­g voća zahtijevaj­u 95 posto ručnog branja
POMAŽE I OBITELJ Nasadi osjetljivo­g voća zahtijevaj­u 95 posto ručnog branja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia