24sata

U TERARIJ ZA BILJKE PRVO SE STAVLJAJU KAMENČIĆI

NAPRAVITE SAMI Osim samog terarija, odnosno posude u koju ćete posaditi cvijet ili biljku, trebat će vam zemlja, biljke po želji, kamenčići i pijesak

- Piše: MARIJANA MATKOVIĆ

Stvaranje vlastitog terarija odličan je način da u svoj dom unesete malo zelenila koje ne zahtijeva mnogo truda u održavanju.

Pronađite savršenu staklenu posudu za svoj terarij. Možete koristiti sve što vam se svidi - vazu, očišćenu staklenku za tjesteninu, posudu za ribu ili posebnu posudu za terarij. Napunite dno posude slojem kamenčića u visini od 3 do 4 centimetra, kako biste omogućili drenažu vode i izbjegli prekomjern­o zalijevanj­e biljaka. Dodajte sloj zemlje za sadnju koji ste pomiješali baš za vašu vrstu biljaka. Trebao bi biti dovoljno dubok da se biljke ukorijene, barem od 6 do 8 centimetar­a. Uzmite najveću biljku iz posude u kojoj je bila posađena, otresite višak zemlje s korijena i jednim krajem žlice napravite rupu u tlu dovoljno veliku za to da je smjestite u nju.

Stavite korijen biljke u rupu, čvrsto nabijajući zemlju da se biljka ukorijeni i drži na mjestu. Biljke treba rasporedit­i ovisno o promjeru posude: Na svakih 2,5 centimetar­a računajte jednu biljku. Dakle, ako je posuda promjera 20 centimetar­a, za nju će vam trebati 7-8 biljaka. Ako ima kaktusa, presadite ih tako da ih hvatate rukom i papirnatim ubrusom. Počnite sa stražnje strane terarija pa sadite biljke prema naprijed. Kad biljke posložite, dodajte pola centimetra bijelog pijeska oko njih ako sadite sukulente ili kaktuse.

DOBAR RASPORED

 ??  ?? Između biljaka treba biti barem
2,5 centimetar­a razmaka
Između biljaka treba biti barem 2,5 centimetar­a razmaka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia