24sata

‘Dojilje često odustaju kada beba traži više’

DRAGOCJENO Dobre bakterije i druge tvari koje sadrži majčino mlijeko važni su za razvoj bebina imuniteta i probavnog sustava. To je vještina koja se uči

- Piše: MARINA STOJANOVIĆ

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj se tek svako peto dijete u dobi od tri do šest mjeseci hrani isključivo majčinim mlijekom.

Zbog iznimne važnosti dojenja za zdravlje i djece i majki cilj je Svjetske zdravstven­e organizaci­je da do 2025. godine barem svako drugo dijete u prvih šest mjeseci života bude hranjeno isključivo majčinim mlijekom. Dojenje je važan javnozdrav­stveni prioritet svih zemalja zbog zaštitne uloge koje ima na zdravlje djece i majki.

- Međunarodn­i tjedan dojenja prigoda je da se prisjetimo kakvu sve podršku društvo može i treba pružiti majkama kako bi im pomoglo da uspješno doje svoje dijete i ustraju u dojenju, ali i očevima i drugim članovima obitelji da i oni podrže tu jedinstven­u blagodat za dijete - rekla je Helenca Pirnat Dragičević, pravobrani­teljica za djecu.

- U početku dojenje može trajati vrlo dugo. Ne opterećujt­e se vremenom, samo pratite svoje dijete. Pomozite sami sebi, lezite, namjestite jastuke iza sebe ako sjedite i olakšajte si kako vas leđa ne bi boljela od jednog položaja. Podoj počnite na jednoj dojci, a kada dijete završi, možete mu ponuditi drugu dojku. Pri sljedećem podoju prvo mu ponudite dojku na kojoj je zadnjoj bio kako bi izvukao više masnog mlijeka iz nje pa ga možete prebaciti na drugu dojku ako bude htio. Kako biste zapamtili na kojoj dojci ste zadnji put dojili, možete na tu ruku staviti gumicu za kosu. Skokovi u razvoju mogu proći brzo, a mogu i potrajati. Budite strpljivi, proći će, i to je sve normalno - kaže Daniela Drandić, savjetnica za dojenje i voditeljic­a programa Reprodukti­vna prava iz udruge Roda. Kaže da, nažalost, najveći broj žena u Hrvatskoj odustane od dojenja između djetetova 2. i 4. mjeseca. - Vrlo često možemo čuti priče o misteriozn­om nestanku mlijeka. Mlijeko ne nestaje preko noći. Ono što se najčešće desi je da dijete koje je lijepo ulovilo ritam dojenja odjednom traži više mlijeka. To se obično desi oko 3. i 6. dana života, oko 3. i 6. tjedna te 3. i 6. mjeseca, kad je posrijedi skok u razvoju. U tim razdobljim­a treba djetetu češće nuditi dojku i tijelo će se pobrinuti da za nekoliko dana proizvede više mlijeka - savjetuje. Imate li poteškoća s dojenjem, možete uvijek nazvati Rodin SOS telefon za dojenje (091/2277-220 i 01/6177520) i posavjetov­ati se s iskusnim savjetnica­ma za dojenje.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia