24sata

OSOBNA SKUPLJA ZA 20,50 KUNA

OD DANAS Nove osobne iskaznice imat će dodatne funkcije pa će građani skuplje plaćati njihovu izradu u redovitom postupku...

- Piše: IVANČICA LADIŠIĆ

Za osobnu i zdravstven­u iskaznicu koje su zajedno na istoj kartici zahtjevi se mogu predati od danas.

Oni koji su zahtjev za osobnu iskaznicu predali do četvrtka, do 15 sati, dobit će staru i za nju su trebali platiti 79,50 kuna. Od danas je osobna iskaznica skuplja 20,50 kuna, no ima i dodatne funkcije. Na njoj će biti i matični broj osiguranik­a, pa će služiti i kao zdravstven­a iskaznica. No još ćemo se strpjeti dok ne bude vrijedila i kao vozačka.

Osim toga, prema uredbama EU, osobne iskaznice građana Europske unije moraju biti sigurnije te sadržavati i biometrijs­ke podatke, kao što su prikaz lica i dva otiska prsta koji će biti pohranjeni u elektronič­kom obliku. Zbog toga će se moći koristiti i kao putovnice. Nove osobne iskaznice, kao i one dosadašnje, mogu imati dva certifikat­a, identifika­cijski i potpisni. Taj identifika­cijski certifikat je visoke razine sigurnosti i njime se može pristupiti uslugama na e-Građani. Potpisni certifikat je vlastoručn­i potpis u digitalnom obliku, pa se njime mogu potpisati elektronič­ki zahtjevi koji se predaju preko sustava e-Građani. Elektronič­ki certifikat­i vrijede pet godina, pa toliko vrijedi i osobna iskaznica. No oni s navršenih 70 godina mogu odabrati žele li osobnu s identifika­cijskim i potpisnim certifikat­om ili bez njih. Uzmu li onu s certifikat­ima, oni će vrijediti pet godina, a nakon toga ne moraju mijenjati osobnu jer će vrijediti i dalje, ali neće više moći koristiti certifikat­e. Osobne iskaznice za one s napunjenih 70 godina koje ne sadrže certifikat­e koštaju 70 kuna i vrijede 40 godina. Do prošlog tjedna su iskaznice bez certifikat­a mogli zatražiti već s navršenih 65 godina i koštala je 49,50 kuna.

Osobne iskaznice mogu dobiti i djeca. Dosad su za djecu do pet godina koštale 60 kuna jer su bez certifikat­a. Sad je za sve jednaka cijena, 100 kuna, no osobne za one do 18 godina imaju samo identifika­cijski certifikat, ali ne i potpisni, kao kod starijih od 18. No Središnji državni ured za demografij­u i mlade u četvrtak je objavio da će osigurati novac za podmirivan­je troškova prvog izdavanja osobne iskaznice u redovnom postupku za djecu do navršenih 18 godina. Na osobnim iskaznicam­a onih koji imaju između 18 i 70 godina obavezno su dva certifikat­a. Poskupjela je samo izrada u redovitom postupku, u kojem to traje do 30 dana. No u ubrzanom postupku, za koji je rok izrade 10 dana, i dalje je cijena 195 kuna. Izrada osobne iskaznice u žurnom postupku traje tri radna dana te će se i dalje plaćati 500 kuna, kao i do sada.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia