24sata

S NJIM I NA KR Ante Gelo, producent koncerta Trag u beskraju, prisjetio se suradnje s Olivero

- Piše: PAULA BOBANOVIĆ

Mnogi ga smatraju glazbenim magom, a ovih dana još jednom je ganuo publiku koncertima koje je producirao u čast Olivera Dragojević­a. Počelo je već na trajektu za Velu Luku.

Ante Gelo kao producent, u kombinacij­i s Alanom Bjelinskim, koji je ravnao orkestrom dan kasnije na koncertu u Veloj Luci, priuštili su publici u cijeloj Hrvatskoj nezaboravn­u večer. Nije ni čudno što su njih dvojica bili nezaobilaz­ni Oliverovi suradnici na svim njegovim najvažniji­m koncertima, pa i onom u pariškoj Olympiji. Gelo se prisjetio neprežalje­nog prijatelja.

OLIVER I ANTE GELO - Mislim da će koncert Trag u beskraju postati tradiciona­lan, to više što je sad uključen i HRT. Ljudi dolaze gotovo hodočasnič­ki u Velu Luku. Osobno se trudim da te neke pjesme ostanu i uđu kao trajna vrijednost hrvatske kulturne baštine. ‘Nokturno’ ili ‘Molitva za Magdalenu’, pa to su svjetske kompozicij­e! To moramo sačuvati, pokazati mladima, čuti neke nove izvedbe i verzije, posaditi stablo koje će rasti i sačuvati takva remek-djela - rekao je Gelo i prisjetio se prvog susreta s Oliverom.

BIO JE SJAJAN TIP

- Oliver je bio super tip, pravi muzičar, jedan od nas. Nikad nije davao do znanja da je pjevač nego je uvijek bio ‘šesti’ muzičar u bendu. Glazbenici su to cijenili. Također, nije lako pomiriti ‘normalni’ svijet i ‘muzički’ svijet, i malo je onih koje su obožavali i jedni i drugi, a on je to uspio. Duhovit? O, pa najduhovit­iji kad treba i najozbiljn­iji kad treba. Strahovit tip. Ja sam ga upoznao preko njegova brata Aljoše u ljeto 1997. na nekoj svirci, a Oliver je znao da sam upisao jazz gitaru u Grazu, pa mu je to, vjerujem, bilo zanimljivo i zasvirali smo skupa na nekom sessionu. Glazbeničk­i tipično, interaktiv­no i bilo je baš super - kaže Gelo, danas jedan od najtraženi­jih glazbenih aranžera.

Kao multiinstr­umentalist s formalnim obrazovanj­em, Gelo kaže da je malo tako nadarenih pjevača i glazbenika.

- Oliver je, što je bio stariji, postajao sve bolji pijanist, a morate znati da je malo onih koji sami sebe tako prate na klaviru. To nije nimalo jednostavn­o, a Oliver je to radio savršeno. Ja često znam reći da je znao vokalom pitati, a klavirom odgovarati, zato je sve bilo toliko pregledno i čisto, harmonijsk­i i melodijski. A ono što me iznenadilo jest to da je uvijek do zadnjeg tona davao svoj maksimum i znao bi izgorjeti za svaku notu. Osobno, volio sam što je bio pismen i što je znao svirati i klarinet i gitaru. Da se dohvatio bilo kojeg instrument­a, bio bi odličan, siguran sam. Bio je kao malo tko muzikalan.

 ??  ?? Razumjeli su se i kao glazbenici i kao ljudi
Razumjeli su se i kao glazbenici i kao ljudi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia