24sata

OI 2020. STIPANOVIĆ JE TIJEKOM KORONE TRENIRAO NA BALKONU

KAKAV USPJEH Tonči je jedrio niz vjetar u krmu na najbolji način, kaže prijatelj i jedriličar Filip Jurišić

-

Puno muke, odricanja i žrtve ugrađeno je u ovo srebro. Puno neprilika na koje je naš najbolji jedriličar naišao uoči Olimpijski­h igara, pogotovo kad je korona virus odgodio put u Tokio pa našeg Tončija “natjerao” na domišljato­st u vlastitom domu. Mnoge obaveze nisu se promijenil­e čak ni tijekom izolacije, onda kad je korona virus svijet izolirao u domove. Jedrenje i izolacija u stanu su nespojivi, no uz malo mašte i volje sve se može organizira­ti i na suhom nadoknadit­i propuštene treninge na moru. Sobni bicikl može zamijeniti cestovni, ali Tonči se dosjetio i kako napraviti “stalak” koji mijenja jedrilicu... - Izmjerio sam dimenzije broda, kupio drvo i uz pomoć oca napravio ‘stalak’ na kojemu mogu vježbati kao da sam u brodu. Naravno, nema jedara i mora, ali sve zlo u tome, barem ću, kad opet izađem na more, biti u kondiciji. Dnevno odradim po dva treninga, sat i pol na biciklu i još sat kondicije, i to je to - pričao nam je u dahu Tonči Stipanović.

A takav način treninga donio nam je još jednu medalju. Novo odličje koje je razveselil­o cijeli JK Mornar, ali i njegova ponajbolje­g prijatelja, jedriličar­a Filipa Jurišića:

TONČI NIJE MIRNO SPAVAO

- Uh, teško je opisati kako se osjećam. Toliko smo toga prošli zajedno, svađali se pa mirili, valjda smo cijepljeni jedan na drugog. Pa mi provodimo više vremena zajedno nego sa svojim obiteljima. Tonči je imao samo jedan dan odmora na cijelim Igrama, nisam siguran da je noć uoči plova za medalju mirno spavao. Znate, njemu je u Londonu 2012. iskliznula bronca u zadnjim trenucima, a 2016. u Rio de Janeiru u zadnjim je trenucima regate izgubio olimpijsko zlato - kaže Filip Jurišić pa nastavlja:

- U posljednje­m plovu bio je odličan, jedrio je niz vjetar u krmu na najbolji mogući način, a to je inače njegov najjači adut. Ma gledajte, Tonči je stvarno izvanserij­ski sportaš, zaslužio je sve što mu se trenutačno događa u karijeri.

NIJE NI SVJESTAN SVEGA...

Zanimljivo, Stipanović se za Olimpijske igre pripremao i na svom balkonu. Možete li nam malo pojasniti tu “spravu” koja mijenja jedrilicu...

- Ta sprava simulira položaj jedriličar­a u brodu, a taj je položaj u klasi Laser i daleko najzahtjev­niji u jedrenju. No i tako može odraditi kvalitetan trening - poručio je Filip Jurišić.

Već od malih nogu Tonči je pokazivao naznake da bi jednog dana mogao biti svjetska klasa.

- Vjerujte, on još nije svjestan svega što je napravio u karijeri. I kakav je uspjeh ostvario sad u Tokiju. Nije mu bilo lako u zadnje vrijeme, trebat će mu vremena da se oporavi od Igara. Tijekom sezone nije postizao vrhunske rezultate u nekim regatama, ali je sad na Olimpijski­m igrama bio pravi. To pokazuje kakva je on sportska veličina.

U splitskom JK Mornar sprema se prava fešta za doček srebrnog olimpijca, koji je planiran za 6. kolovoza. Ipak, Tonči se možda i ranije vrati u Split. Zanimljivo, u Mornaru žale što do odličja nije došao i njihov “ciparski Splićo”, Pavlos Kontidis, koji je Olimpijske igre završio na četvrtoj poziciji. Cipranin već godinama živi i trenira u Splitu, a s Tončijem Stipanović­em i Filipom Jurišićem dijeli istog trenera, fantastičn­og

 ??  ?? Tonči Stipanović položaj za jedrenje vježbao je na balkonu
Tonči Stipanović položaj za jedrenje vježbao je na balkonu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia