24sata

I ODGODA IGARA DONIJELA MEDALJE

JE LI MOGLO BOLJE? Nikola Mektić i Mate Pavić lani nisu ni igrali zajedno, a neki su sportaši imali teže ozljede...

- Piše: HRVOJE TIRONI

Da, Hrvatska je sportska velesila. Olimpijske igre u Tokiju pokazuju kako se Hrvati s pravom mogu ponositi svojim sportašima. Hrvatska na svom kontu već ima sedam medalja, a do kraja Igara naša bi se riznica mogla još dodatno napuniti.

No čini se kako je hrvatskim sportašima u pohodu na ova odličja pomogla i jednogodiš­nja odgoda Olimpijski­h igara. Korona virus prošle je godine ozbiljno “poharao” svijet, pa su Igre u Tokiju, logično, morale biti odgođene. No idemo redom... Mate Pavić i Nikola Mektić danas su najbolji teniski par svijeta, našem dvojcu nema ravnih. Splićanin i Zagrepčani­n u 2021. godini osvojili su osam turnira (Antalyja, Melbourne, Rotterdam, Miami, Monte Carlo, Rim, Eastbourne i veliki Wimbledon), a onda u finalu Olimpijski­h igara do zlata došli protiv prijatelja Marina Čilića i Ivana Dodiga. A podsjetimo, ovaj se pobjedničk­i dvojac sastao tek ove godine.

TEŠKE OZLJEDE SRBIĆA I KOLAK

Nikola Mektić i Mate Pavić prošle godine vjerojatno ne bi ni zaigrali zajedno u paru. I samim time hrvatski bi sport ostao bez jedne velike medalje.

Hrvatsku sportsku javnost sjajnim je nastupom i hvatanjem bronce oduševio Damir Martin. A njegova, toliko već puta ispričana priča, zasigurno ne bi bila ovako sjajna prošle godine.

Damir Martin u listopadu 2019. godine operirao je kuk, pa je veliko pitanje u kakvom bi stanju naš veslač 2020. stigao u Tokio. Ako bi uopće i bio ondje.

- Ma nema šanse, nema šanse da bih se mogao ozbiljno natjecati prošle godine, meni je ova odgoda Olimpijski­h igara jako pomogla - iskreno je priznao Damir Martin.

A vrlo velikih problema s ozljedama prošle su godine imali Tin Srbić i Sara Kolak. Najboljem hrvatskom gimnastiča­ru u listopadu 2019. pukla je tetiva

na ruci, jasno je koliki je to hendikep u takvom sportu. - Oporavak mi je trajao tri-četiri mjeseca, zdrav sam bio tek na proljeće i do početka Igara sigurno se ne bih mogao dobro spremiti - rekao je Tin Srbić.

ČAK SU I SINKOVIĆI BILI DRUGI

Sara Kolak je poslije OI-ja u Rio de Janeiru imala mnogo problema s ozljedama, operirala je rame i lakat, a i prošle godine nije bila u top formi. Dapače, i u rujnu je zbog “dulje ozljede palca” morala preskočiti nastup na omiljenom Hanžeku. Zanimljiva je i priča braće Sinković, koji su uvjerljivo u Tokiju odveslali do zlata. Prošle godine veslački je svijet stao, pa braća Sinković nisu mogla biti u željenoj formi. Ali veslanje se “vratilo u igru” krajem godine, a na Europskom prvenstvu u Poznanju Sinkovići su bili srebrni. Naravno, sjajan doseg, no Valent i Martin Sinković od Olimpijski­h igara u Londonu 2012. na 14 velikih natjecanja (Olimpijske igre, europska i svjetska prvenstva) osvojili su 12 zlata i dva srebra. Na SP-u u američkoj Sarasotti 2017. i EP-u u Poznanju prošle godine morali su se zadovoljit­i srebrom. I zanimljivo, ove godine u Tokiju ostvarili su 15 sekundi bolje vrijeme nego lani u poljskom Poznanju...

 ??  ?? Damir Martin prošle godine ne bi bio pravi zbog operacije kuka
Damir Martin prošle godine ne bi bio pravi zbog operacije kuka
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia