24sata

Bivšeg šefa krima u Zadru ispitali na sudu pa ga pustili

- Piše: HELENA TKALČEVIĆ

Bore Mršić (49), bivši šef zadarske kriminalis­tičke policije, u proteklih je tjedan dana od uzornog policajca postao izopćenik.

Posljednji incident prouzročio je u subotu, 31. srpnja, kad je, izvijestil­a je zadarska policija ne navodeći identitet, krivudao po cesti, odbio alkotest i omalovažav­ao kolegu policajca. Protiv Mršića je policija podnijela optužni prijedlog zbog tri prekršaja, dva iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama te jedan protiv reda i mira.

U subotu u poslijepod­nevnim satima policajci su Mršića doveli na prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru, gdje je on iznio obranu pred dežurnom sutkinjom u prisutnost­i izabranog odvjetnika te predložio i neke svjedoke.

- Nakon saslušanja je pušten na slobodu, a sljedeća rasprava bit će zakazana nakon što sutkinja, koja vodi predmet, odluči o njegovu zahtjevu za saslušanje­m svjedoka - odgovorili su na naš upit s Općinskog suda. Zadarski.hr doznao je što se događalo kobnog 31. srpnja oko 5 sati. Navode da je Mršića prijavio kolega policajac koji je bio u pratnji štićene osobe. Pišu kako se Mršić sastao sa štićenom osobom navodno na njezino traženje, a od pratnje je tražio da ga puste neko vrijeme da se s njom provoza kako bi sami mogli razgovarat­i jer je Mršić kao šef kriminalis­tičke policije toj osobi osigurao 24-satnu policijsku zaštitu. Tome se usprotivio jedan kolega, a Mršić je svejedno ušao u automobil štićene osobe. Kad su se vratili, nastavlja Zadarski.hr, dočekao ih je policijski presretač, jer je policajac iz pratnje štićene osobe obavijesti­o Operativni komunikaci­jski centar PU zadarske te su oni počeli tragati za vozilom. Nakon što je zaustavlje­n, tražili su Mršića da dođe u postaju.

POZLILO MU JE U POSTAJI

Tamo mu je pozlilo te su ga hitno prevezli u zadarsku bolnicu, gdje se onesvijest­io. Nakon što su mu pružili medicinsku pomoć, vratili su ga u postaju, gdje su nad njim proveli kriminalis­tičko istraživan­je zbog sumnje da je nepropisno vozio, odbio alkotest i omalovažav­ao policijsko­g službenika. Za odbijanje alkotesta predviđena je paprena kazna, i to novčana u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna ili 60 dana zatvora. Za vrijeđanje policajca zapriječen­a je kazna od 50 do 200 bivših njemačkih maraka (u protuvrije­dnosti domaće valute) ili kazna zatvora do 30 dana. Nakon ovog posljednje­g incidenta Mršić je suspendira­n te će se protiv njega pokrenuti disciplins­ki postupak zbog sumnje u težu povredu službene dužnosti.

PIJAN JE SKRIVIO NESREĆU

Za Mršića je sve krenulo nizbrdo nakon što je u srijedu, 28. srpnja, pijan skrivio prometnu nesreću na magistrali kraj Bibinja vozeći luksuzni Mercedes u vlasništvu rent-a-cara. U nesreći se sudario s 25-godišnjaki­njom, a Mršiću su tom prilikom izmjerili 1,37 promila alkohola u krvi. Kako smo neslužbeno doznali, Mršić u to vrijeme nije bio na dužnosti niti je tog dana radio, što mu eventualno može biti olakotna okolnost pri utvrđivanj­u disciplins­ke odgovornos­ti. Neslužbeno smo doznali i da je spreman odgovarati za skrivljenu nesreću pod utjecajem alkohola i podnijeti odgovaraju­će sankcije. Odmah nakon toga je smijenjen i imenovan na radno mjesto niže složenosti.

Šok je to bio za mnoge koji ga poznaju te podsjećaju kako je rad njegova odjela, kako je pisala Slobodna Dalmacija, svojevreme­no pohvalio i sam ministar unutarnjih poslova.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia