24sata

Cjepivo sve traženija roba pa cijena raste

A RASTU I ZALIHE Bočica Pfizera, u kojoj ima oko pet doza, sada košta gotovo 100 eura. Moderna po dozi košta 25,50 dolara. Na lageru stoji oko 70 milijuna doza

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

IMA NEPOZNANIC­A

Prema najnovijim ugovorima, jedna doza Pfizera će EU stajati 19,50 umjesto dosadašnji­h 15,50 eura, a Moderna poskupljuj­e s 22,60 na 25,50 dolara, piše Financial Times, upućen u dijelove novih ugovora o kupnji. Riječ je o najučinkov­itijim i najtraženi­jim cjepivima čija cijena, kao i kod svake druge robe, ovisi o ponudi i potražnji. To znači kako bočica Pfizera, u kojoj je oko pet doza, sada košta gotovo 100 eura. Delta varijanta virusa koja se brzo širi jedan je od razloga povećane potražnje, kao i namjera desetak bogatih država u svijetu da svojim starijim građanima, kao i onima oslabljeno­g imuniteta, daju treću dozu cjepiva. Svjetska zdravstven­a organizaci­ja nije zadovoljna namjerom bogatih da starije cijepe i trećom dozom. To još nije ni registrira­ni proces, dok siromašne države ni prvom dozom još nisu uspjele cijepiti čak 3,5 milijardi ljudi. Unatoč “boostanju” trećom dozom bogatih, širenje zaraze tako neće stati, posebno s novim varijantam­a virusa koje su sve snalažljiv­ije.

ZA EU JOŠ 2,1 MILIJARDA DOZA

EU želi do početka jeseni dvjema dozama cijepiti najmanje 70 posto svojeg odraslog stanovništ­va, sad je na nešto malo manje od 60 posto. Puno je još nepoznanic­a, između ostalog pitanje koliko dugo cjepiva uopće “drže”, pogotovo s razvojem novih, izdržljivi­jih varijanti virusa, poput delte. Onima koji su u potpunosti cijepljeni COVID potvrda sad traje devet mjeseci, ne više sedam kao donedavno, no istodobno se još ne zna hoće li i kome trebati docjepljiv­anje kroz treću dozu. Obični serološki testovi mogu pokazati koliko antitijela još imamo, ali ne i koliko tzv. neutralizi­rajućih antitijela, koja su ključna, i čija razina opada nakon osam mjeseci od cijepljenj­a. Slično je i nakon preboljenj­a COVID-19, pokazala su preliminar­na istraživan­ja. Krajem ožujka je Europska komisija potpisala treći dosad ugovor s BioNTech-Pfizerom, kojim se rezervira dodatnih 1,8 milijardi doza za sve EU članice od kraja ove do 2023. godine. Tim se ugovorom omogućuje EU da kupi 900 milijuna doza trenutačno­g cjepiva i cjepiva prilagođen­og varijantam­a (ako je potrebno i ako bude odobreno), s mogućnošću kupnje dodatnih 900 milijuna doza.

PUNO NAM CJEPIVA JOŠ STOJI

Prema drugom ugovoru, s Modernom iz veljače, odnosno lipnja, od te se kompanije nabavlja još 300 milijuna doza u ovoj i idućoj godini. Sve skupa, znači, 2,1 milijarda doza. Prema podacima ECDC-a, u Hrvatsku je dosad distribuir­an 4,1 milijun doza svih cjepiva, a potrošena su tri milijuna. Potrošili smo tek oko 70 posto onoga što je došlo. Lošije su od nas samo Bugarska s potrošenih 40 posto doza, Mađarska, Latvija i Rumunjska koje nisu potrošile oko 40 posto doza. Manje svojih doza od nas potrošila je i Slovenija, dok ostale EU države troše brže.

 ??  ?? Pitanja su koliko cjepivo ‘drži’ i hoće li trebati treća doza
Pitanja su koliko cjepivo ‘drži’ i hoće li trebati treća doza

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia