24sata

PRVA NJUŠKA ZA EKSPLOZIVE

U DOBRU I ZLU Policajka Martina (34) i njen pas Bela (2) zajedno rade kao uspješne pirotehnič­arke

- Piše: ŽELJKO RUKAVINA

Beli vjerujem. Kad pronađe sumnjiv materijal, ona sjedne ili legne. To je njezina reakcija kojom mi kaže da je nešto pronašla. Uz nju nema straha.

Ispričala nam je to policajka Martina Kocijan (34), prva žena pirotehnič­arka u Policijsko­j upravi varaždinsk­oj. Martina i pas Bela (2) zajedno rade na poslovima protuekspl­ozijske zaštite. Kad nisu na terenu, radni dan provode vježbajući. - Pirotehnič­ari ili ja skrivamo mamac koji ona treba pronaći. Tako testiramo kondiciju i njezinu spremnost da pronađe potencijal­nu opasnost. Možemo se pohvaliti da do sada nismo ni u jednoj simulaciji promašili, a ozbiljnih prijetnji, nasreću, nije bilo - govori nam majka dva sina, koja živi u susjednoj Međimursko­j županiji u Gornjem Hrašćanu, otkud ona i Bela svakodnevn­o putuju u Varaždin na radno mjesto. Pas je cijelo vrijeme s Martinom. O Beli vodi brigu 24 sata. Naravno, uz onaj stručni dio treninga, važna je i fizička priprema. Po našoj sugovornic­i, koja ima besprijeko­rnu liniju, vidi se da je partnerica “tjera” na maksimum kad je u pitanju kretanje. Bela dnevno pretrči oko pet kilometara, a uz nju je naša simpatična sugovornic­a koja taj dio odradi vozeći se na biciklu. Pored te dionice slijedi i ona u kojoj zajedno hodaju i trče te onda slijedi večera koju za svoju ljubimicu priredi Martina, jer Bela jede jednom dnevno.

- Ljubav prema životinjam­a bila je presudna da sam se krajem 2020. godine prijavila za radno mjesto vodiča službenog psa koji je održan u Zagrebu. Odmah po dolasku upoznala sam svoju buduću partnericu

Belu Barcu. Bela je mješanka, udomljena iz azila i obučena za detekciju eksploziva - pojašnjava nam Martina.

U početku su im, kaže, pomogli stariji i iskusniji kolege, ali je osnovno da su obje “kliknule” na prvu. To je rezultiral­o brzim i uspješnim savladavan­jem svih pred njih stavljenih zadataka. - Posebno me veseli činjenica da je Bela, unatoč tome što su drugi psi imali starije i iskusnije vodiče, na završnom ispitu bila najbolja. Jednom godišnje idemo obje na testiranje - zaključuje policajka Martina.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia