24sata

UZ OVAKVU OPORBU PLENKOVIĆ MOŽE JOŠ DUGO BITI MIRAN...

- SNJEŽANA KRNETIĆ

Oporba, kojoj bi glavni cilj trebao biti suprotstav­ljanje vladajućoj politici, borba za njezinu promjenu i osvajanje pozicije na vlasti, u Hrvatskoj je, čini se, izgubila smisao. Dojam je to ako se gledaju zbivanja unutar SDP-a, ali i Domovinsko­g pokreta, koji se u posljednje vrijeme bave isključivo sami sobom. Zbog unutarstra­načkih sukoba različitih struja, koji traju godinama, nekad vodeća lijeva opcija gotovo je potpuno izblijedil­a u javnosti. Nakon raspuštanj­a organizaci­ja u Zagrebu i Slavonskom Brodu te zatvaranja vrata SDP-a za četvero zastupnika koji su dio tzv. Bernardiće­ve struje, u tjednima i mjesecima koji su pred nama, čini se, neće biti mira za aktualnog šefa stranke Peđu Grbina.

S druge strane političkog spektra naprasnim odlaskom Miroslava Škore s mjesta predsjedni­ka Domovinsko­g pokreta gledamo raspad opcije koja se nametala kao treća snaga u državi. Iako dužnosnici Domovinsko­g pokreta nespretno pokušavaju “popeglati” stvari pričama kako će iz svega izaći jači uz poruke da njihovo jedinstvo nikad nije bilo upitno, činjenica je da je prepoznatl­jivost te opcije počivala na Škorinoj vidljivost­i i popularnos­ti u široj javnosti, ali ne bazično zbog politike. Bez obzira na tko će sutra naslijedit­i Miroslava Škoru, od jačanja stranke izvjesnije je da će ona krenuti putem marginaliz­acije. A od previranja na ljevici i desnici najviše koristi imaju Andrej Plenković i HDZ. Čak i ako nitko od “otpadnika” s lijevog i desnog spektra u sljedećim mjesecima ne postane njegov žetončić, u što je teško vjerovati, Plenković nema od čega strahovati.

Uz ovakvu oporbu, koja se bavi sama sobom, Andrej Plenković može biti miran do daljnjega. Ako ne i do kraja mandata. Jedina prijetnja za sada mu je Možemo, no njihova budućnost na nacionalno­j razini ovisit će o tome hoće li kod građana proći na testu uvođenja reda i vođenja Zagreba nakon dva desetljeća vladavine Milana Bandića.

JEDINA PRIJETNJA PLENKOVIĆU JE MOŽEMO I TO, AKO PROĐU NA TESTU VOĐENJA ZAGREBA...

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia