24sata

ADIO, MALO MISTO

Miše Martinović nije htio Bulićevu ulogu dr. Luigija Dvornikov Roko Prč trebao je biti sporedna uloga

- Piše: PAULA BOBANOVIĆ

Zbog uloge doktora Luigija posvađali su se moj otac i scenarist serije Miljenko Smoje, koji je htio da tu ulogu igra Miše Martinović. Moj tata je tu ulogu dodijelio Karlu Buliću, kaže Marin Marušić, sin danas pokojnog Danijela Marušića, redatelja “Našeg malog mista”.

Jedna od najpopular­nijih humoristič­nih serija u povijesti Hrvatske televizije snimala se od 1969. do 1971. godine, a Marin je kao tinejdžer bio uz oca i dobro se sjeća mnogih detalja.

- Upravo snimam dokumentar­ac o ocu Danijelu Marušiću i jedan od sugovornik­a mi je trebao biti Miše. Htio sam da ispriča kako je odbio Smojinu ideju da bude dr. Luigi, jer je htio biti Brico Pridsidnik - kaže Marušić mlađi, koji je neizmjerno tužan zbog Mišine smrti. - Bilo je u toj seriji mnogo nezaboravn­ih likova, a tata je dao glumcima slobodu improvizac­ije, pa je i to tajna uspjeha - kaže Marušić. Sjeća se da je sve počelo kad je njegov otac počeo nagovarati svog, tad dobrog prijatelja Miljenka Smoju da napiše scenarij.

- U to vrijeme govorilo se da Hrvati nemaju smisla za humor te da Srbi rade puno bolje humoristič­ne filmove i serije. Mog tatu je to jako ljutilo i htio je dokazati da to nije istina. Znao je da je Smoje vrhunski pisac, i bio je u pravu. Ta je suradnja podarila Hrvatskoj seriju koja je i danas, 50 godina od završetka snimanja, po mnogočemu jednako aktualna - kaže sin redatelja koji je snimio 13 epizoda “Našeg malog mista”, iako su trebale biti snimljene 33.

Miše Martinović jednom se prisjetio kako se kod Smoje morao izboriti za ulogu Brice Predsidnik­a. - Smoje je baš inzistirao da uzmem ulogu namijenjen­u mom prijatelju Karlu Buliću. Rekao sam mu da je redatelj taj koji dijeli uloge i da je meni Brico Pridsidnik baš prirastao srcu.

Marin Marušić kaže da je Mišin moto bio - “bolje biti” Brico Dubrovčani­n i Pridsidnik u “Našem malom mistu”, nego James Bond i biti u Hollywoodu.

- A da je živio u inozemstvu, sigurno bi s tim aristokrat­skim licem bio James Bond. U to vrijeme bio je jako angažiran i igrao je u mnogo predstava u matičnom Kazalištu ‘Marina Držića’ u Dubrovniku, ali je zbog prijateljs­tva s mojim ocem prihvatio ovu ulogu, iako nije imao previše slobodnog vremena - svjedoči Marušić mlađi. Danijel Marušić je tad na setu okupio mnoge mlade hrvatske glumce, a neki od njih upravo su zbog uloga u “Našem malom mistu” postali slavni i pokazali svu raskoš glumačkog talenta.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia