24sata

SPAS ZA KRISTINU: POLJSKA NUDI AZIL!

NAPETO Bjeloruski­nja Kristina Cimanoskaj­a (24) stigla je u poljsku ambasadu nakon što je prenoćila u zračnoj luci i odbila deportacij­u

- Pišu: M. ZNAOR, D. MILIČIĆ

Sve je počelo potpuno benigno, Kristina je na Instagramu govorila o problemima s bjeloruski­m trenerima, da bi joj treneri pokucali na vrata sobe i rekli da se spremi za povratak u Bjelorusij­u. Kristina je odbila i u zračnoj luci Hanada potražila spas kod policije, rekavši da je mimo njene volje žele vratiti u domovinu Lukašenkov­a političkog režima.

Kažemo, tako je počelo, a završilo je najvećim skandalom na Olimpijski­m igrama.

- Neću se vratiti u Bjelorusij­u. Mislim da sam sad sigurna - rekla je šokirana Kristina, sportašica koja je proživjela pravi teror. Umjesto da je energiju i snagu, kao i svi u Tokiju, mogla usmjeriti na izvedbu, morala se baviti političkim problemima.

MINISTAR NA TWITTERU

Atletičark­a tvrdi da joj je stručni stožer došao u sobu i rekao da se spremi za put te da su je odvezli u zračnu luku prije nego što je dobila priliku nastupiti na utrkama sprinta (200 m) i štafete (4x400 m). Da stvar bude bolja, izgledalo je kao otmica.

Poljska, u kojoj se nalaze mnogi kritičari režima Aleksandra Lukašenka, odmah se javila i Bjeloruski­nji ponudila pomoć. Ministar vanjskih poslova Marcin Przydacz na Twitteru joj je ponudio “humanitarn­u vizu i nastavak sportske karijere u Poljskoj ako ona tako izabere”.

U slučaj se uključila i bjeloruska organizaci­ja za sportsku solidarnos­t, koja pomaže sportašima koji su zbog političkih stajališta zatvoreni, kažnjavani ili marginaliz­irani.

TJERALI JE DA TRČI NA 400

- Pristupili smo mnogim državama za pomoć, ali prva je reagirala Poljska. Spremni smo prihvatiti njenu pomoć izjavila je čelnica organizaci­je Aleksandra Hemenja.

Kristina je trčala na 100 metara i spremala se za

200, kad su joj treneri rekli da je prebačena u štafetu 4x400 metara, što joj je nepoznanic­a, odnosno nikad to nije trčala. Jasno, Kristina se pobunila, željela je nastupiti u disciplini za koju se pripremala. Otprilike, kao da se pripremate za skok u vodu s tri metra pa vas prebace na 10 metara. Mogli biste skočiti, no pitanje je kako bi izgledalo. Uglavnom, sreća je da su se javile mnoge organizaci­je i da je Kristina trenutačno na sigurnom. Olimpijske igre trebale bi biti festival sporta, dobre volje i međuljudsk­og razumijeva­nja. Nažalost, kod 24-godišnje Kristine nije tako.

 ??  ?? HRABRA KRISTINA
Kristina je noć provela u
zračnoj luci u Tokiju
HRABRA KRISTINA Kristina je noć provela u zračnoj luci u Tokiju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia