24sata

Potres od 7,2 pogodio Haiti

Razarajući udar sravnio je sa zemljom nekoliko gradova...Ima puno žrtava

- Piše: EMIRAT ASIPI

Potres je trajao dugo, dvadesetak sekundi, ljudi su pobjegli na ulice. Nije bilo nikakvog praska, samo se odjednom sve počelo ljuljati. Javili su nam da je izdano upozorenje za tsunami.

Rekao je to Hrvat, inače iz Zagreba, koji trenutno radi za jednu inozemnu kompaniju u prijestoln­ici Port-au-Princeu za Telegram. Naime, snažan potres magnitude 7,2 po Richteru pogodio je Haiti u subotu. Prema prvim informacij­ama u razornom je potresu poginulo najmanje 227 ljudi, a očekuje se da će taj broj rasti jer spasioci svako malo iz ruševina izvlače još žrtava.

- Prošli potres u glavnom gradu Haitija sravnao je grad sa zemljom. Do danas se grad nije oporavio. Ovaj potres sada ljude će baciti u još veću neimaštinu i glad ispričala nam je sestra Mirjam koja je više od šest godina provela na misiji na Haitiju. Na društvenim mrežama pojavljuju se strašne snimke srušenih zgrada u brojnim gradovima, a EMSC je objavio video na kojem se vidi kako uznemireni građani hodaju razrušenim ulicama. Neki objekti su potpuno urušeni, a ulice su prepune cigli, zemlje i prašine. Hipocentar potresa bio je na 10 kilometara dubine, a epicentar pedesetak kilometara sjeveroist­očno od grada Les Cayes, s populacijo­m od oko 125.000 stanovnika, i stotinjak kilometara udaljen od glavnog grada Port-au-Princea.

- Kad je počelo tresti bila sam blizu prozora i vidjela sam kako predmeti padaju. Nekoliko se obližnjih kuća u potpunosti srušilo - rekla je AFP-u žena koja živi blizu epicentra potresa. Premijer Haitija Airel Henry pozvao je građane da se solidarizi­raju i izrazio sućut obiteljima žrtava. Potporu je izrazio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

- U mislima smo s obiteljima žrtava, narodom i premijerom Henrijem - napisao je. Haiti je 2010. pogodio katastrofa­lni potres magnitude 7,0. Zbog 222.517 žrtava jedan je od najsmrtono­snijih potresa zabilježen­ih u ljudskoj povijesti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia