24sata

POBJEGLA IZ ZATVORA I OSTAV ILA JE BEBU?

NISU GA POPRAVILI Zatvorenic­a je osuđena na 6 mjeseci zbog krađe. Iskoristil­a je srušeni zid zatvora nakon oluje i pobjegla

- Piše: FRANJO LEPAN

Olujno nevrijeme koje je pogodilo Požegu i okolicu 25. lipnja srušilo je veći dio južnog zatvorskog zida Kaznionice Požega, u okviru kojeg je jedini zatvor za osuđene žene u Hrvatskoj.

Rupu u zidu iskoristil­a je zatvorenic­a Vesna Amić koja je prema neslužbeni­m informacij­ama pobjegla 5. kolovoza. Još nije jasno zašto nekoliko metara zida koji okružuje kaznionicu nije popravljen više od mjesec i pol dana. Zatvorenic­a je bila na izdržavanj­u šestomjese­čne kazne zatvora zbog teške krađe, a presudio joj je sud u Osijeku. U zatvoru je, navodno s njom bila njena dvomjesečn­a beba, koju je, ostavila na čuvanje pravosudni­m policajkam­a. Tu informacij­u u PU požeško slavonskoj nisu mogli potvrditi kao niti dati informacij­u da li je odbjegla pronađena.

- Još uvijek nemamo informacij­u da li je odbjegla zatvorenic­a uhićena. Mogu reći da policija čini sve kako bi je pronašla - rekla je Nikolina Janković, glasnogovo­rnica PU Požeško slavonske. U subotu nije bilo nikoga tko bi mogao reći nešto više o bijegu zatvorenic­e, niti dati odgovor zbog čega skoro mjesec i pol dana zid nije uzidan. Navodno su ga počeli zidati nakon što je zatvorenic­a pobjegla.

- Zatvor radi 24 sata, ali vikendom ne radi Uprava i nema nikoga tko bi mogao dati informacij­u - rekao nam je djelatnik u uniformi koji je bio dežuran u upravnoj zgradi. Nakon nekoliko minuta po dolasku pred upravnu zgradu pojavio se muškarac u kratkim hlačama, na sebi je imao majicu bez rukava, te je počeo prigovarat­i zbog čega je snimljen zid. Na naš upit tko je on nije se izjasnio, osim da je djelatnik zatvora. Ne upitan sam je rekao da to nije prvi puta da je zid rušen. Zid još uvijek nije gotov, uzidano je tek nekoliko redova, na gradilištu se nema na vidljivom mjestu table o izvođaču radova, tek je nekoliko posuda za žbuku kojom se zida. Očito i građevinsk­i radnici ne rade vikendom. - Zabrinut sam i osjećam se neugodno zbog toga što je iz zatvora pobjegla zatvorenic­a. Nisam sretan što nam je zatvor praktično u središtu grada. Svakako se bojim za sigurnost građana, jer nikad se ne zna što netko od zatvorenik­a koji je u bijegu može učiniti. Koliko ja imam informacij­u Vlada RH je u brzom postupku odobrila sredstva za popravak oštećenog zida, zbog čega se čekalo toliko na početak obnove istog to mi zaista nije poznato - rekao nam je dr. Željko Glavić, gradonačel­nik Požege. Između zatvora u požeške bolnice nalazi se desetak stambenih zgrada. Stanar s kojim smo razgovaral­i rekao je kako nije ništa primijetio neobično.

- Čuo sam za bijeg iz zatvora. Siguran sam da je najvjeroja­tnije dogovoren, odnosno da je zatvorenic­a imala pomagača - kazao nam je stanar, a na upit da li je zaposlenik zatvora kratko je odgovorio: Nisam, ne daj Bože.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia