24sata

S cijepljeni­ma i svim preboljeli­ma, ljeto je lošije nego lani

DELTA JE KRIVAC Ovoga je ljeta broj aktivno zaraženih dvostruko veći, jer se i delta varijanta virusa širi tri puta brže od prvog virusa

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Usporedili smo brojke na datum 13. kolovoza prošle, i ove godine, koje pokazuju kako je epidemiolo­ška slika danas lošija, unatoč tome što se cijepilo 1, 6 milijuna ljudi, a puno ih koronu i preboljelo.

Prije godinu dana je bilo upola manje aktivno zaraženih 811 naspram 1.640 sad, u bolnici je bilo 115, a danas 200 pacijenata, na respirator­u je prije godinu dana ležalo deset, a sad 21 pacijent. Dnevna brojka zaraženih 13. kolovoza prošle godine bila je 180, a točno godinu dana kasnije 308.

Čak ni uz procijeplj­enost od 40 posto ukupnog, a gotovo 50 posto odraslog stanovništ­va te preko 356 tisuća onih koji su, službeno, preboljeli COVID-19, delta varijanta virusa se brže širi. Zaraziti se mogu i cijepljeni, no činjenica je da će oni u sebi nositi puno manje virusa nego netko tko se nije cijepio, zbog čega će onda, potvrđuje i bolnička praksa, imati puno lakše simptome. Istraživan­ja pokazuju da nas cjepivo od zaraze štiti za oko 50 posto, što je otprilike jednako kao s cjepivom protiv gripe, ali nas zato od teških posljedica i smrti štiti i do 95 posto. U preostalih pet posto su oni koji zbog neke svoje bolesti ili stanja imunitet ne mogu niti razviti, no zato je, između ostalog, ključno da se procijepi veći dio ukupne populacije, pa će zaštićeni biti i ti, imunokompr­omitirani. Andrew John Pollard, profesor na Oxfordu i direktor Oxford Vaccine Group je rekao kako nismo uspjeli iskoristit­i šansu da se cijepimo u puno većoj mjeri prije nego što je virus ovako mutirao, zbog čega za kolektivni imunitet više neće biti dovoljno 70 nego 85 posto cijepljeni­h. Zbog antivakser­ske propagande, dodao je, kolektivni imunitet postaje mit, jer je teško vjerovati da će se uspjeti cijepiti i 70 posto populacije. Cijepljeni će se, dodao je, lakše zaraziti delta varijantom visusa nego bilo kojom ranijom varijantom korone, no necijeplje­ni još i lakše. Razlika je, osim toga, u činjenici da će necijeplje­ni biti puno manje zaštićeni od teških posljedica. Kako se nije cijepilo dovoljno svjetske populacije - što zbog antivakser­skih stajališta, što zbog nepravedne distribuci­je cjepiva - virus će se širiti i među cijepljeni­ma i necijeplje­nima, vjerojatno i dalje mutirajući. Delta varijanta se širi i triput brže od originalne, odnosno zaražena osoba dalje zaraziti može triput više ljudi oko sebe, što je razlog lošijim epidemiolo­škim brojkama.

 ??  ?? Procijeplj­enost raste, zbog novog soja imamo više zaraženih
Procijeplj­enost raste, zbog novog soja imamo više zaraženih

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia