24sata

‘MI MINISTRU NE VJERUJEMO’

- Piše: FRANJO LEPAN

Da je ministar Darko Horvat rekao da mi nećemo ići na burzu dok se ne obavi razgovor s eventualim budućim poslovnim parterom, vjerovali bi mu. Ovako će nas poslati na burzu pa kao tobože će nas zvati, a znate kada će se to dogoditi - nikada.

Rekla nam je to sindikalna povjerenic­a i radnica tvornice košulja Orljava Mirela Bonić. Požeška tvornica koja je u vlasništvu države otišla je u stečaj. Za tamošnje je radnike sada izgledna prijava na burzu rada.

U petak je Darko Horvat, ministar prostornog uređenja, graditeljs­tva i državne imovine rekao da u slučaju Orljave Vlada ima dva partnera s kojima će obaviti razgovor. No, kao što je rekla Bonić, sindikalna povjerenic­a i radnica Orljave, ne vjeruju da će od svega toga nešto biti.

ČEKAJU PREOKRET U UTORAK

- Nadamo se jedino da bi se u utorak moglo nešto dogoditi jer imamo razgovor s predstavni­kom tvrtke Olymp iz Njemačke za koju smo šili košulje pedesetak godina. Iskreno se nadamo da ćemo ostati raditi, ali odgovor na to pitanje je na Vladi RH – rekla je Mirela. Baš kao i njezine kolegice, zabrinuta je za svoju budućnost.

- Sve imamo 20 ili 30 godina staža, ali smo blizu pedesetima. Tko će nas primiti da radimo? A naša je jedina želja raditi, šivati košulje i sve što je potrebno, jer to je jedino što znamo raditi i dobro to radimo – kaže povjerenic­a. Olujno nevrijeme nedavno je oštetilo Orljavu kao i većinu gospodarsk­ih i stambenih zgrada. Na krovu je veliki otvor kroz kojeg svaka kiša može nanijeti velike štete strojevima u hali.

- Očito nikome nije stalo da se to popravi. Sada su nesnosne vrućine, ali već idući mjesec može zahladiti, pasti će kiše, što onda. Ovo nam je samo još jedan od pokazatelj­a, da nam se ne piše dobro kažu radnice.

NITKO NE ŽELI GOLEMI DUG

Još je jedna radnica, Roberta Grbić, za N1 rekla kako radnice Orljave završavaju još neke poslove za slovensko tržište i da ih u pogon dolazi još 20-ak. Odgovaraju­ći na pitanje ima li smisla održavati poslovanje s gubicima, ona jasno kaže da nema smisla. Zainteresi­ranih za Orljavu je bilo, ali dug od 30 milijuna kuna pokazao se nepremosti­vim problemom.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia