24sata

KUHALE SMO SI I PRICALE O LJUBAVI

1 2

- Piše: TATJANA PACEK

Enu sam upoznala na jednoj večeri u “Okrugljaku” na koju smo izašle kao mlade studentice sa svojim tadašnjim dečkima. Moj dečko bio je bubnjar “Srebrnih krila”, Adi Karaselimo­vić, a njezin dečko Tomo Pavleka. Bili su najbolji prijatelji i oni su nas upoznali, rekla nam je Alka Vuica.

Upoznavanj­a s pokojnom divom sjeća se kao da je bilo

jučer. Obje su, dodaje naša najpoznati­ja tekstopisk­inja, odmah kliknule i postale najbolje prijatelji­ce. Alka danas s puno ljubavi i topline priča o Eni. Pamti je po nevjerojat­noj dragosti, ljepoti i nadasve intelektu i obrazovanj­u. Bila je sjajna prijatelji­ca, jako odana i iskrena. Veliki radnik i vrlo ambiciozna. Uvijek bi u lice rekla što misli i po tome su bile vrlo slične.

– Voljela se osamiti i čitati, čak i u društvu znala se zavući u neki kut i čitati. Nije bila ljubitelj velikih druženja, ni partyja u Saloonu gdje smo tada izlazili, više je voljela manje ljudi i duge razgovore – prisjeća se Alka. Znale su satima razgovarat­i, nešto fino si skuhati, pa uz vino pričati i pričati... Alka joj je čitala svoju poeziju i nove tekstove, a Ena njoj prezentira­la neke od prvih uloga.

– Puno smo pričale o ljubavi, bile smo još djevojčurc­i, opsjednute željom za pravom ljubavi i još smo vjerovale u bajke.

Jedno smo vrijeme čak i stanovale zajedno – govori Alka. Nisu tad još bile svjesne da se cijeli Zagreb okreće za njima dvjema. Kad bi se pojavile pred Kavkazom, svi su ih rokeri gledali. Alka danas kaže kako u tim godinama ni ne znaš kakav dojam ostavljaš, a najmanje kako izgledaš. Često su izlazile zajedno. Alka je voljela rock koncerte, a Ena je više bila kazališni tip. Ipak, ponekad bi je Alka odvela na neki koncert, pa su tako zajedno bile u Moši na koncertu Azre i tada su u Poletu prvi put izašle njihove fotke. Uslikao ih je fotograf Poleta i objavio kao zgodne cure i ne znajući kako se zovu. Alka negdje u svojoj arhivi još čuva taj požutjeli Polet. Obje su imale svoje snove.

– Enči je sanjala karijeru glumice, ali i sretan obiteljski život. Voljela je biti kući i više je bila kućni tip nego ja u to vrijeme. Bila je plaha i sramežljiv­a na određeni način, a opet snažnog i intenzivno­g karaktera. Uvijek je imala velike snove i radila na njima. Vjerovala je da će joj se ostvariti – prisjeća se. Iskreno su se radovale uspjesima. I Alka Eninim, i Ena Alkinim. U vrijeme dok je s “Laži me” Alka haračila po svim top listama, Ena ju je znala nazvati i reći: “Ovaj tjedan te ima više u novinama od mene. Čestitam!” ili “Super ti je taj intervju” ili “Bravo,odlična ti je nova pjesma...”

ENA JE RIBU JELA KAO MACA

– Jako je držala do toga da prati uspjehe svojih prijatelja i nije bila nikada jalna. Upravo suprotno, obožavala je imati uspješne prijatelji­ce. Ena je voljela uspješne i ambiciozne ljude. Nije podnosila lijenost – priča Alka.

Ena je voljela Alkine pjesme, jako joj je bila draga “Gdje Dunav ljubi nebo” ali i “Dotakni me usnama” Nene Belana. Često se sjeti kako je najviše voljela večerati “patate” i salatu. Ispekla bi cijelu zdjelu pomfrita i začinila zdjelu salate i uz to učila. Ena je dobro kuhala mediterans­ka jela, a po njezinom receptu Alka i danas u rerni sprema plavu ribu s povrćem, kaparima, maslinama i putrom. Kada su imale intenzivna predavanja, Ena i Ankica Dobrić, svaki dan su poslije faksa dolazile k Alki na ručak. – Spremala sam jednostavn­a jela, špagete, šnicle u saftu i razna variva, a Ena je voljela kako kuham. Obožavala je ribu i jela ju je kao maca... sve bi glave pocuclala i ostale bi samo gole koščice kad se ona primi ribe – priča Alka.

Dodaje kako njezina prijatelji­ca nije bježala pred strahovima. Imala ih je, kao i svi, ali Ena se s njima suočavala. Bojala se letenja, ali išla je na razgovore kod profesora Đorđevića koji ju je riješio straha pa ga je kasnije preporučil­a i Alki.

DVIJE NESREĆE NA ROĐENDANE

– Voljela se boriti sa svojim “avetima”, jer je htjela hrabro i opušteno živjeti. Nevjerojat­no je da se uvijek bojala i prometne nesreće, a prvu je doživjela sa mnom i s Adijem. Jako se bojala vožnje i bila je totalni paničar, jedva je položila vozački ispit. Kao da je imala neki predosjeća­j. Vjerujem da jest. Jer, bila je jako intuitivna i osjetljiva – kaže.

Enu opisuje kao uvijek ozbiljnu, na neki način “starmala”, opreznu i strogu koja se opuštala samo u određenom krugu ljudi. Što se glume tiče, tu je bila vrlo ozbiljna i doživljava­la je to kao svoj poziv od najranijih početa- ka. Sebe kao glumicu nipošto nije olako shvaćala. Bliske prijatelji­ce povezuju i dvije čudne nesreće.

– Ena je doživjela prometnu nesreću točno na moj rođendan, ali me je nazvala u jutro iz bolnice da mi čestita. Godinu dana kasnije, ja sam doživjela nesreću na njezin rođendan. Bilo je to užasno čudno – ispričala je Alka.

Kad se prije 21 godinu dogodila tragedija Alka je bila sa sinom Arianom i njegovim tatom Vukom Veličković­em na ljetovanju u Dubrovniku. Večer prije, razgovaral­a je s Enom jedno dva sata. Nije još bila vidjela Lanu, njih dvije su bile na Braču i obećala je Eni da će

 ??  ?? INTUITIVNA I RANJIVA DUŠA
Ena se uvijek bojala prometnih nesreća, a prvu je doživjela s Alkom i njezinim dečkom. Jako se bojala vožnje i bila je totalni paničar, jedva je položila vozački ispit, rekla nam je pjevačica
INTUITIVNA I RANJIVA DUŠA Ena se uvijek bojala prometnih nesreća, a prvu je doživjela s Alkom i njezinim dečkom. Jako se bojala vožnje i bila je totalni paničar, jedva je položila vozački ispit, rekla nam je pjevačica
 ??  ??
 ??  ?? Alka je Eni čitala svoju poeziju i nove tekstove, a glumica je njoj prezentira­la prve uloge
Alka je Eni čitala svoju poeziju i nove tekstove, a glumica je njoj prezentira­la prve uloge
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia