24sata

NEMA BRIGE: DIJASPORA I DALJE ČUVA ‘VATRENE’!

UH, KAKVA MLADOST Hrvatska ovakve klince u dijaspori nije imala još od Rakitića

- Piše: HRVOJE TIRONI

Hrvatski reprezenta­tivni nogomet ne mora strahovati za budućnost, na terenima diljem Lijepe naše svakodnevn­o rastu neki “novi klinci”. Joško Gvardiol već je s 19 godina ozbiljno zagazio u A reprezenta­ciju, ona se smiješi i drugim talentima poput Majera ili More, a stižu nam i oni još mlađi aduti kao što su Biuk ili Vušković.

A Hrvatska će, sada je već sasvim jasno, novi priljev kvalitete i talenta opet dobiti iz - dijaspore. Dapače, hrvatska reprezenta­cija već godinama nije izvan granica pronašla prave adute, zadnji “jackpot” uhvatili smo još 2007. godine kada je za Hrvatsku počeo igrati Ivan Rakitić. Zlatko Dalić danas u širem kadru “vatrenih” ima tek ponekog aduta (Pongračić) koji nije ponikao u domaćim klubovima. Istina, HNL nikada kroz seniorsku karijeru nisu osjetili niti Perišić ili Ćaleta-Car, ali i oni su se nogometno školovali u Hajduku i Šibeniku. Hrvatska danas u dijaspori ima doista fantastičn­e mlade snage, nevjerojat­no talentiran­e nogometaše koji sanjaju hrvatski dres. Josip Stanišić (21) u petak je debitirao za seniorsku momčad Bayerna, odigrao 82 minute na poziciji desnog beka u remiju (1-1) kod Borussije Mönchengla­dbach. Mladi branič već je dulje vrijeme član prve momčadi Bayerna, a od rujna će biti i hrvatski U-21 reprezenta­tivac! Mlada nada Bayerna iza sebe ima dva nastupa za njemačku U-19 reprezenta­ciju, a bez obzira što mu u rodnoj zemlji nude “brda i doline”, Stanišić je odlučio nastupati za Hrvatsku.

Luka Sučić (18) je pak nevjerojat­no talentiran­i veznjak, član Salzburga koji je još od 2017. godine u pogonu mladih hrvatskih selekcija. No, Sučić je i jedan od najvećih talenata austrijsko­g nogometa, pa ga oni svim silama žele “oteti”, nagovoriti da zaigra za Austriju. Dečko je rođen u Linzu (kao Mateo Kovačić), trebao je već biti član U-21 reprezenta­cije na Europskom prvenstvu u Sloveniji, ali tada se i ozlijedio.

- Da, nedavno su me pozvali i u Austriju, ma stalno me zovu, ali meni je oduvijek želja bila zaigrati za Hrvatsku. Odbio sam sve pozive, jasno rekao kako je moj cilj igrati za Hrvatsku. Za mene nema veće časti od toga - poručio nam je Luka Sučić još u ožujku ove godine.

Riječ je o nogometašu koji s 18 godina već iza sebe ima dvostruku krunu u Austriji, 30 službenih nastupa za Salzburg, ali i tri postignuta pogotka. A Luka Sučić nedavno je strašnim udarcem s 30-ak metara zabio i Barceloni. Hrvatskoj javnosti uskoro će se predstavit­i i Marco Pašalić (20). Krilni igrač rođen u Karlsruheu, danas član druge momčadi Borussije Dortmund. Marco Pašalić nastupa u Trećoj ligi (u prva tri kola skupio po dva gola i asista), ljevak je koji igra na desnoj strani. I Pašalić je jako zanimljiv igrač, a srećom Igor Bišćan sve vidi. I sve jako dobro prati...

 ??  ?? Josip Stanišić (lijevo) i Luka Sučić (desno) veliki su talenti našeg nogometa
Josip Stanišić (lijevo) i Luka Sučić (desno) veliki su talenti našeg nogometa
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia