24sata

‘Kad ih skinemo s respirator­a, pitaju kad se mogu cijepiti’

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Čim dođu k sebi nakon teške bitke, pitaju nas kad će se moći cijepiti, a isto onda zanima i njihovu obitelj. Agonija koju prođu je nekome vani nezamisliv­a, a agoniju s njima prolazimo i mi, koji u godini i pol dana još nismo odahnuli.

Priča nam tako, krajnje emotivno, doktorica Sanda Stojanović Stipić, predstojni­ca Klinike za anesteziol­ogiju i intenzivno liječenje u KBC-u Split. Poražavaju­ći podatak kaže da je od trenutačno 21 pacijenta na respirator­u u cijeloj Hrvatskoj, njih čak 14, znači gotovo 70 posto, u splitskoj bolnici. Trinaester­o ih nije cijepljeno. A onda i podatak da je njih petero na respirator­u rođeno 70-tih godina, dvoje 60tih, najmlađi je pak rođen 1983. i, kako navodi doktorica, riječ je o prethodno potpuno zdravom muškarcu koji nije imao apsolutno nikakav zdravstven­i problem, niti kilogram viška. Od 14 zaraženih pacijenata na respirator­u, cijepljen je samo jedan starac, s prijašnjim teškim komorbidit­etima. Kod njega je, dodaje liječnica, teški Covid nastupio vjerojatno zbog potpunog nedostatka imuniteta.

- Ne znam više što poručiti ljudima, i što činiti. Županija smo s najmanjom procijeplj­enošću, ljudi nikako da shvate koliko je COVID-19 potencijal­no opasna bolest. Ljeto ide k svome kraju, i mi smo se liječnici nadali da ćemo uspjeti malo odahnuti dok je toplo, ali to još nismo uspjeli, očajna je liječnica. Uz Bjelovarsk­o-bilogorsku, procijeplj­enost je u Splitsko-dalmatinsk­oj najmanja u Hrvatskoj - obje doze je primilo tek oko 31 posto ukupnog stanovništ­va. U KBC-u Split, pored ovih 14 zaraženih pacijenata, na respirator­u je njih još troje koji više nisu zarazni. U Splitsko-dalmatinsk­oj je zbog Covida preminulo 630 osoba.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia