24sata

DIO KARTICA JE IMAO OŠTEĆENJE

- Piše: IVANČICA LADIŠIĆ

Zagrebačka banka ima nove transparen­tne debitne kartice, a stari bankomati ih ne prepoznaju pa ih progutaju, požalio se čitatelj. Pitali smo Zagrebačku banku što se događa.

- Početkom lipnja počeli smo zamjenu Maestro debitnih kartica novim Visa debitnim karticama. Pri izdavanju novih kartica, manji dio ih je imao oštećenja zbog kojih je postojala mogućnost poteškoća prilikom isplate gotovine na pojedinim bankomatim­a. Klijentima kojima su izdane takve kartice poslali smo nove i time su otklonjene daljnje moguće poteškoće u njihovu korištenju – pojasnili su iz Zagrebačke banke. Znači da su nekima stigle dvije Visa kartice umjesto dosadašnje Maestro. Onu prvu treba zanemariti i uništiti ju, a koristiti samo drugu.

Dodali su da u slučaju eventualni­h poteškoća u korištenju Visa debitnih kartica, klijenti se mogu javiti u najbližu poslovnicu Zagrebačke banke ili na besplatan broj telefona 0800/00-24 kako bi se ustvrdio problem i izdala nova kartica bez naknade.

Da bi tu novu karticu mogli koristiti trebaju najprije aktivirati. To se može pozivom na 01/3789-620 pri čemu treba potom slijediti upute govornog automata. Može ju se aktivirati i online bankarstvo­m ili dolaskom u poslovnicu. Nakon aktivacije kartica ne vrijedi odmah nego nakon određenog vremena, prema pravilima banke, a najmanje nakon pola sata. Nakon što kartica postane aktivna, nema odmah beskontakt­nu funkciju nego prvo plaćanje treba provesti umetanjem kartice u POS uređaj ili bankomat te potvrditi PIN-om. Oni koji ne žele da kartica ima beskontakt­nu funkciju mogu ju otkazati, a to se može na primjer, pozivom na broj kartične službe 01/3789620.

Pitali smo i je li moguće da bankomat proguta karticu ako nije aktivirana, no kažu da ju u tom slučaju ne bi “pojeo” nego će ju odbiti. U nove bankomate ne treba ni umetati karticu jer i oni imaju beskontakt­nu funkciju pa je karticu dovoljno približiti mjestu predviđeno­m za to i odmah ju se može spremiti. Takvi bankomati će izbaciti novac nakon što se iz otvora izvuče kartica, a neki će nakon određenog vremena, desetak sekundi, povući karticu natrag jer će smatrati da je zaboravlje­na. Nakon aktivacije nove kartice stara prestaje vrijediti i treba ju prerezati preko magnetnog zapisa i čipa. Sadašnje Maestro kartice Zagrebačke banke više neće vrijediti nakon 16. rujna 2021. godine , pa prije toga treba aktivirati novu Visa karticu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia