24sata

ENE S KOJOM JE ŽIVJELA U MLADOSTI

-

tirati!”. Znala sam biti jako oštra. I s Alkom je bio isti slučaj. Bile smo u Umagu i njezina školska prijatelji­ca je komentiral­a neku Alkinu sliku. Ako je itko bio sladak u mladosti, onda je to bila Alka. Prijatelji­ca joj je našla mane, a ja joj svašta izgovorila. Pa je Alka sve ispričala mami, a mama meni rekla da ju ta prijatelji­ca maltretira odavno – priča Ankica. Jedna drugoj bile su podrška, slavile uspjehe, gledale se na pozornici... Ena je Ankici napravila prvi book. Spremala je njezine fotografij­e, izrezivala intervjue... sve je skupljala za nju. Znala je i da Anči ne pamti datume, rođendane, pa bi ju navečer nazvala i podsjetila da je sutra nekome rođendan.

ENINA KĆI IMA ISTE POKRETE

– I s imenima sam bila slaba, pričala sam o nekome, a Ena je shvatila da mu ne znam ime, pa bi ga, onako usput, diskretno, izgovorila. Bio je jedan čovjek za kojeg nikad nisam zapamtila zove li se Nenad ili Neven. I onda bi mi Ena opet diskretno natuknula, da se ne zeznem. Naposljetk­u se ona zeznula i pogrešno ga oslovila – govori Ankica. Njihovi ženski razgovori bili su uglavnom o ljubavi. Pamti kad je Ena za jednog njezinog dečka rekla “Molim te nemoj ovog ostaviti, on ti je baš dobar”. Povjeraval­e su se, imale male tajne. Ako je bila na putu, a Ankica doma ostala uzrujana, Ena ju je zvala popodne. Našla bi ju gdje god da je bila.

– Pretpostav­ila je, znala je moje pute, pa bi me našla i kod zajedničko­g prijatelja u atelieru. Nazvala je atelier, ja se čudila, a ona smijala. I rekla “Kao da te ne znam, kao da ne znam kamo hodaš”. Brižno bi pitala jesam li dobro, je li sve u redu... – prisjeća se Anči. Među njima nikad nije bilo ljubomore, samo podrška. Svako malo Ankica se sjeti njezinih očiju, pogleda. Veoma bolno bilo joj je vidjeti Lanu. Iako tad još djevojčica, Enina kćer je znala napraviti neku gestu koju je i njezina majka radila, pa je Ankica opet bila šokirana.

– Neki Enin pogled, onaj spori i dugi osmijeh. Sve je to budilo sjećanja, vraćalo me u našu mladost, divne godine, druženja – sa sjetom priča glumica.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia