24sata

JEDAN OD NAJBOLJIH NJEMAČKIH NOG GOMETAŠA SVIH VREMENA PREMINUO JE U 76. GODINI ŽIVOTA ‘IMAO SAM SREĆE DA ME TRENIRAO ČAJKOVSKI’

ODLAZAK VELIKANA Cijeli nogometni svijet se oprašta od Gerda Müllera (75), jednog od najvećih njemačkih nogometaša u povijesti, njihovog ‘bombardera nacije’

- Piše: HRVOJE TIRONI

Ovo je tužan, crni dan za Bayern i sve njegove fanove. Bez Gerda Müllera, Bayern nikad ne bi bio klub kojeg svi volimo. Njegovo ime i sjećanje na njega živjet će zauvijek u nama, poručili su u Bayernu.

Nogometni svijet oprašta se od Gerda Müllera, istinske legende njemačkog nogometa koja nas je napustila u 76. godini života. Gerd Müller bio je jedan od najboljih njemačkih nogometaša svih vremena, osvajač Zlatne lopte 1970. godine. U svojoj dugogodišn­joj karijeri “bombarder nacije”, kako su ga prozvali Nijemci, je 15 godina nastupao za Bayern, dok je za Zapadnu Njemačku u 62 nastupa zabio nevjerojat­nih 68 golova. Uostalom, sa Zapadnom Njemačkom je osvojio Europsko prvenstvo 1972. i Svjetsko prvenstvo 1974. godine. Gerd, ili točnije Gerhard Muller rođen je Nördlingen­u 3. studenog 1945., poslije Drugog svjetskog rata, a nogometnu je karijeru započeo u lokalnom klubu TSV 1861 Nördlingen. Već kao 19-godišnjak stigao je u Bayern München

gdje su igrali Franz Beckenbaue­r i Sepp Maier, no Bayern tada nije bio ‘Bayern’ kakvog danas poznajemo. Igrao je u “Regionalli­gi Süd”, koja je u to vrijeme bila drugi razred njemačkog nogometa. Za Bayern je igrao od 1964. do 1979. godine, a s Bavarcima je osvojio po četiri naslova prvaka Njemačke i nacionalna Kupa, tri Kupa prvaka (današnje Lige prvaka), te po jedan Kup pobjednika kupova i Interkonti­nentalni kup. Bio je sedam puta najbolji strijelac Bundeslige, a njegov rekord od 40 golova u sezoni (71./72.) ove je godine srušio Lewandowsk­i.

Nogomet stvarno nije jednostava­n posao. Za svaki, ali baš svaki gol morao sam se ozbiljno pomučiti, jedna je od čuvenih izjava legendarno­g Gerda Müllera.

A “namučio” se više od 500 puta u karijeri. U 580 nastupa za Bayern zabio je 523 gola i asistirao za još 104 pogotka! - Pa što ću s ovim debeljkom? - čudio se legendarni Čik Čajkovski, trener Bayerna kad je Müller 1964. godine došao u klub. No dojam ga je prevario. Gerd Müller je tijekom 1972. godine zabio čak 85 golova, ali najdraži pogodak u karijeri postigao je dvije godine poslije. - Gol za 2-1 u finalu SP-a u Münchenu 1974. najvažniji je u mojoj karijeri - kaže Müller. Nije u povijesti bilo puno igrača toliko gladnih golova.

- Jednom sam išao sam prema suparničko­m golmanu, no netko me srušio s leđa. Krenuo sam tražiti penal, ali tad sam shvatio da me srušio Müller. Htio mi je uzeti loptu da on zabije - rekao je suigrač iz Bayerna Wilhelm Hoffmann. Gerd Müller je snimio pjesmu “Dann macht es bum”. A legenda njemačkog nogometa za sjajnu karijeru najviše zahvaljuje Zlatku Čajkovskom.

- Imao sam neviđenu sreću da me na početku seniorske karijere trenira Zlatko Čajkovski - rekao je Gerd Müller. Nijemac je ne davno u časopisu FourFourTw­o sastavio momčad najboljih igrača u povijesti prema svojem izboru, a za najboljeg trenera izabrao je baš pokojnog hrvatskog stratega Čajkovskog.

- Bio je velik šaljivac. On mi je i dao nadimak ‘Mali debeli Müller’ - prisjetio se Gerd.

U najboljoj Müllerovoj momčadi svih vremena našli su se Sepp Maier, Georg Schwarzenb­eck, Giacinto Facchetti, Franz

Beckenbaue­r, Bixente Lizarazu, Lothar Matthäus, Fritz Walter, Johan Cruyff, Diego Maradona, Marco Van Basten i Pele.

- Gerd je uvijek bio prvi na treningu i na terenu, a napuštao ga je posljednji - prisjetio se njegov trener Udo Lattek s kojim je u Bayernu proživio zlatna vremena Bayerna. Najgore je što je Müller 1979. u ljutnji zbog povlačenja iz igre otišao na Floridu, gdje je ostao nekoliko godina, a kada se vratio u Njemačku nije imao ništa. Gerd Müller je imao problema s alkoholom, financijsk­a policija i poreznici su mu oduzeli dva stana, a onda ga je “spasio” Bayern zaposlivši kao ga pomoćnog trenera amaterske momčadi. Gerd Müller će zauvijek ostati zapisan u povijest zbog svojih nevjerojat­nih nogometnih vještina...

 ??  ?? Gerd Müller je sedam puta bio najbolji strijelac njemačke Bundeslige
Gerd Müller je sedam puta bio najbolji strijelac njemačke Bundeslige
 ??  ?? Gerd Müller u društvu legendarno­g Portugalca Eusebija
Gerd Müller u društvu legendarno­g Portugalca Eusebija
 ??  ?? Gerd Müller je sa Zapadnom Njemačkom osvojio i SP i Euro
Gerd Müller je sa Zapadnom Njemačkom osvojio i SP i Euro
 ??  ?? Sjajni Gerd Müller je na svjetskim prvenstvim­a zabio čak 14 golova...
Sjajni Gerd Müller je na svjetskim prvenstvim­a zabio čak 14 golova...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia