24sata

Ostao bez noge s 15, sad je kapetan repke

VELIKI SPORTAŠ Bio je pozvan u mladu košarkašku reprezenta­ciju, a onda se dogodila ta nesreća. No, Ivan Ćosić (33) nije odustajao, pronašao je novi sport i hrabro krenuo dalje

- Piše: AZRA ŠARČEVIĆ

On je čovjek za kojeg se može reći da nema prepreke u životu. Sve što zaželi to i ostvari na teži ili lakši način. Naučio ga je, kako i sam kaže život. Naime, Ivan Ćosić iz Zagreba 31. kolovoza 2003. krenuo je po puding u trgovinu u kvartu, a taj mu je događaj promijenio život.

Bio je na kolniku kada se okrenuo i vidio da auto juri prema njemu. Prikovao ga je na betonski stup i odsjekao mu donji dio noge. Tada je imao samo 15 godina.

- Sve se odvilo jako brzo. Dignuo sam nogu i to je bilo to, da ju nisam podigao odsjekao bi ju i iznad koljena - kaže Ivan. Cijela nesreća dogodila se ispred dvorane u kojoj je on tada trenirao košarku. Bio je član KK Dubrave i vrlo perspektiv­an igrač. To mu je bio san. U prvom razredu srednje već je bio visok 193 centimetra. - Taman sam se vratio s kampa i trebao ići u reprezenta­ciju. Bio sam pozvan u selekciju. I eto, dogodilo se što se dogodilo. Fizički se oporavio vrlo brzo, a kako kaže, onaj duži oporavak je psihički. Za to mu je trebalo 10 godina, a prohodao je za tri mjeseca. No, posvetio se sebi i pronašao je novi sport koji ga motivira i ‘preselio’ u sjedeću odbojku. Sad je visok 200 cm što mu daje dodatnu prednost na terenu. Kroz godine je postao i kapetan reprezenta­cije, a naša reprezenta­cija u sjedećoj odbojci nažalost se nije uspjela plasirati na Paraolimpi­jske igre u Tokiju.

- Bio sam jako razočaran jer smo imali dosta dobru formu u 2020. godini kada su se te kvalifikac­ije i trebale održati u Americi no, one su otkazane u zadnji čas zbog pandemije korona virusa.

Bavi se i planinaren­jem, a trčao je i utrku na Velebitu. Ima i cilj na tom području. - Da, želim se popeti na Kilimandža­ro, ali dug je put do cilja. Moram osvojiti još puno europskih vrhova i maksimalno se pripremiti. Nadam se da ću ga jednog dana osvojiti, naravno ako mi to dopusti posao, sport i obitelj što je uvijek na prvom mjestu - govori nam Ivan Ćosić. Uz planinaren­je i sjedeću odbojku, kapetan reprezenta­cije će se ove godine po prvi puta okušati i u odbojci na pijesku. Ona se igra u sastavu tri na tri. S njim na turnir u Sloveniju idu suigrači iz reprezenta­cije Nenad Ilibašić i Hrvoje Radoš.

www.niktitanik.com

 ??  ?? Ivan se brzo oporavio fizički i prohodao za tri mjeseca, a duži je bio psihički oporavak
Ivan se brzo oporavio fizički i prohodao za tri mjeseca, a duži je bio psihički oporavak
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia