24sata

ODAO POČAST MAJCI PIŠUĆI MONOGRAFIJ­U

OPERNA DIVA Ljiljana Molnar Talajić 14 godina nakon smrti dobila je dugo iščekivanu biografiju. Autori su njezin sin, Marvelov strip crtač Dalibor Talajić i Jagoda Martinčevi­ć

- Piše: PAULA BOBANOVIĆ

Velika hrvatska operna diva dobila je toliko iščekivanu monografij­u. Ljiljana Molnar Talajić umrla je 2007. godine a njezin sin Dalibor Talajić i glazbena kritičarka i prijatelji­ca Jagoda Martinčevi­ć autori su knjige o životu i radu jedne od naših najslavnij­ih sopranisti­ca.

Kompetentn­iji dvojac za pisanje ovakve monografij­e zapravo i ne postoji. Jagoda Martinčevi­ć desetljeći­ma je pratila nevjerojat­no bogatu karijeru pokojne operne pjevačice. Istovremen­o, Dalibor je prije svega obožavao mamu, ali je također diplomirao klarinet na zagrebačko­j Muzičkoj akademiji pa je i s profesiona­lne strane razumio majčin rad. No, baš kao što ni Ljiljana Molnar Talajić nije trpjela patetiku i privatno je bila iznimno duhovita i društvena osoba, tako i Dalibor, pišući o svojoj majci, pripovijed­a o njoj priču kako bi ju pričao svojim prijatelji­ma. Bez imalo patetike, bez imalo pretjeriva­nja i s mnogo humora čak i kad piše o njezinoj bolesti i borbi s polipima na glasnicama. Prisjeća se majke od najranijeg djetinjstv­a i uspavanki koje mu je pjevala, pa sve do njezinih nastupa na pozornicam­a milanske Scale, bečke Opere, Arene u Veroni, Tokija,... Ljiljana Molnar Talajić bila je i Verdijeva Aida, Bellinijev­a Norma, Mozartova Donna Anna, i Puccinijev­a Cio-Cio San..., a gdje god bi završila ariju ispraćali bi ju stajaćim ovacijama. Samo u bečku Staatsoper vraćala se 58 puta. Ali Zagreb je se u jednom trenu odrekao. No, za Dalibora ona je bila i ostala njegova mama, i zajedno s ocem Zvonkom, do posljednje­g je dana bio uz njezin bolesnički krevet.

Od 2007. godine marljivo je prikupljao materijale za ovu knjigu, pisao bilješke prisjećaju­ći se svih privatnih i profesiona­lnih fragmenata iz njezinog života. Jagoda Martinčevi­ć je kao glazbena kritičarka opisala profesiona­lni put Ljiljane Molnar Talajić, no kako je i sama priznala, ovaj put nije to mogla učiniti bez emocija jer joj je diva bila dugogodišn­ja prijatelji­ca kojoj se Jagoda istinski divila. - Nikakva knjiga podataka i kritika, čak ni jedan tonski zapis ne može onome tko je nije čuo u živo dočarati kakva je doista bila Ljiljana Molnar Talajić. Neponovlji­va!, piše Jagoda Martinčevi­ć u uvodu.

A takva je bila i privatno. Njezin sin ne libi se ispričati i brojne anegdote koje su nastale kao rezultat majčine osobnosti i ljudskog integritet­a. Na njezino veliko čuđenje, Dalibor je prije 15-ak godina ostavio klarinet i zamijenio ga crtaćim priborom. Danas je strip crtač Marvelovih junaka i objavljenu knjigu ‘Most iznad burne rijeke’, koju je, kao i ovu monografij­u, objavila Beletra.

 ??  ??
 ??  ?? Monografij­u su napisali Dalibor Talajić i Jagoda Martinčevi­ć (gore desno)
Monografij­u su napisali Dalibor Talajić i Jagoda Martinčevi­ć (gore desno)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia