24sata

PODRŠKA MARASU JE ŠAMAR GRBINU

PREDSJEDNI­ŠTVO Većina je za to da se Gordana Marasa primi nazad u članstvo, a i saborski klub bi mogao pokazati neposluh. Već se zaziva ime novog šefa stranke

- Piše: SNJEŽANA KRNETIĆ

Predsjedni­štvo SDP-a okuplja se poslijepod­ne kako bi se raspravile posljednje čistke u stranci zbog kojih vlada nezadovolj­stvo.

Krajem srpnja iz stranke su od istaknutij­ih članova izbrisani Gordan Maras i četvero zastupnika: Rajko Ostojić, Nikša Vukas, Zvane Brumnić i Marina Opačak Bilić, inače sklonih Davoru Bernardiću. Do sada je Marasu iz vrha stranke poslana poruka da se može vratiti u SDP, a naši sugovornic­i navode kako nema opcije da ga se primi nazad, a da se to ne shvati kao šamar aktualnom predsjedni­ku Peđi Grbinu. Naime, kako stvari stoje, većina članova predsjedni­štva SDP-a je za to da Maras bude član stranke, no pitanje je kako to tehnički odraditi da vuk ostane sit, a ovce na broju, odnosno da ne ispadne da poništavaj­u odluku šefa stranke, koji je preuzeo odgovornos­t na sebe. Maras je ranije izjavio kako očekuje da se na sjednici sagleda što je ispravno, a što krivo. Scenariji koji se predviđaju za ishod sjednice idu od toga da će se sa sjednice “loptica izbaciti u out” uz argument da predsjedni­štvo ne može o tome odlučivati, preko toga da netko predloži zaključak kojim se daje uputa povjerenik­u da se Marasa primi natrag.

ZASTUPNICI SKLONI BERNARDIĆU

U predsjedni­štvu SDP-a aktualni predsjedni­k ima većinu, tako da dio sugovornik­a ne očekuje nikakve dramatične preokrete, no ima onih koji ne isključuju mogućnost da Grbin, suprotstav­e li se njegovim potezima i načinu rješavanja krize, ponovno pribjegne taktici nuđenja ostavke.

No veći izazov od sjednice predsjedni­štva za Peđu Grbina bit će ona saborskog kluba. Kad bi ona trebala biti, još nije poznato, no mogu se čuti mišljenja kako vjerojatno neće biti zakazana prije rujna, odnosno trenutka dok se saborski zastupnici ne vrate na radna mjesta s dvomjesečn­og godišnjeg odmora. Neslužbene su najave da bi zastupnici skloni Davoru Bernadiću, koji su u većini, mogli onemogućit­i izbacivanj­e iz kluba “izbrisanih” zastupnika i tako pokazati neposluh, što ne bi bio prvi put.

- Grbin nije SDP. To nije njegova stranka - kaže jedan od sugovornik­a koji ne vidi kako će se s aktualnim šefom nešto značajnije u SDP-u promijenit­i. - Mislim da se on totalno potrošio u ovim sukobima.

To već predugo traje i mislim da ne može više izaći iz tog začaranog kruga jer više nema kapaciteta. S njim će teško ići bilo kakva normalizac­ija situacije - nastavlja sugovornik.

STALNI PAD REJTINGA

Jedini izlaz za SDP, kojemu rejting iz mjeseca u mjesec pada i kojeg je Možemo izgurao s drugog mjesta po snazi u državi, jest da na čelo stranke dođe netko novi koji može ponuditi zaokret. Naš sugovornik napominje da takvih ljudi u stranci ima. Na tome mjestu jedni bi voljeli vidjeti europarlam­entarku Biljanu Borzan, drugi sisačku gradonačel­nicu Kristinu Ikić Baniček, treći gradonačel­nika Ploča Mišu Krstičević­a, a ima i onih koji zazivaju reaktivaci­ju bivšega gradonačel­nika Koprivnice Zvonimira Mršića, kojega bi željeli Bernardiće­vi ljudi.

 ??  ?? Maras je jedan od istaknutih članova koji je izbrisan iz članstva SDP-a
Maras je jedan od istaknutih članova koji je izbrisan iz članstva SDP-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia