24sata

Brojke rastu, ide nam novi, četvrti val korone

CIJEPITI SE Najbolji će scenarij, kažu epidemiolo­zi, biti ako uspijemo u bolnicama imati podnošljiv­i broj zaraženih. Zaraza će se širiti, ali cijepljenj­e, kažu, zaustavlja teške posljedice COVID-19 i smrti

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Moguće je reći da smo na početku četvrtog vala, rekla je za N1 zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin.

Imat ćemo uzlazni trend broja zaraženih, a onda njegov pad ako se postrože mjere ili bude više cijepljeni­h nego sad, dodala je. Budu li brojke rasle, morat će se razmisliti o tome kako ih ublažiti, njezin je odgovor na pitanje hoće li biti pooštravan­ja mjera. Pooštravan­je će, moguće, značiti različite načine korištenja COVID potvrde, rekla je Pavić Šimetin. Potvrđuje da će se, mogućnost je, potvrde koristiti i za ulazak u šoping centre. Epidemiolo­ška

predviđanj­a kažu da bi Hrvatska još neko vrijeme mogla ostati u relativno prihvatlji­voj “narančasto­j” zoni karte Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, na kojoj su mnoge mediterans­ke zemlje već dulje u “crvenom”.

NAJBOLJI I NAJGORI SCENARIJ

No događa nam se, ističe, porast broja zaraženih jer unatrag nekoliko dana imamo po više od 300 novoobolje­lih. Nekoliko epidemiolo­ga s kojima smo razgovaral­i dodaju da će broj zaraženih neminovno rasti i da ćemo, u najboljem scenariju, imati dovoljno kapaciteta u bolnicama za one najteže oboljele od COVID-19. Najgori je scenarij, s druge strane, onaj u kojem je bolnički sustav opet preoptereć­en. Definitivn­o smo na početku četvrtog vala, potvrđuju neslužbeno epidemiolo­zi. Mnogi od njih su odustali, kažu, od javnog istupanja, jer što god da ovakvo najave, ističu, naiđu na napad javnosti, kojemu se više ne žele izlagati. Zato su samo neslužbeno spremni reći kako situacija nije dobra, na što jasno upućuje podatak da sad subotom imamo više novozaraže­nih nego petkom. To je znak uzlaznog trenda. - Nažalost, sad smo u ‘limbu’ u kojem nemamo dovoljno cijepljeni­h da bismo mogli ukinuti neke lockdown mjere. Možemo samo upozoravat­i koliko je nužno cijepiti se kako bismo izašli iz ove situacije - kaže nam jedan od epidemiolo­ga. Dodaje da situaciju moramo balansirat­i tako da nam se bolnički kreveti opet ne napune do mjere da sustav osjeća veliko opterećenj­e.

U ‘LIMBU’ SMO, TO JE LOŠE

I liječnici i epidemiolo­zi kažu da građani koji se još nisu cijepili moraju shvatiti da već sad u bolnicama na intenzivno­j skrbi i respirator­ima imamo u najvećoj mjeri necijeplje­ne. U splitskom KBC-u je u nedjelju bilo 14 osoba na respirator­u i samo jedna cijepljena - stariji čovjek koji je i ranije imao brojne teže bolesti pa moguće da nakon cijepljenj­a imunitet nije ni razvio. S druge strane, osmero necijeplje­nih je u 30im i 40-im godinama. Dvoje umrlih su iz te županije.

 ??  ?? U Hrvatskoj cijepljeno ukupno 41,4 posto stanovništ­va
U Hrvatskoj cijepljeno ukupno 41,4 posto stanovništ­va

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia