24sata

DROBILICA SPASA

● Tvrdili nam da se sve odvozi, sad mole građane za strpljenje ● Spas vide u stroju, koji će ‘spasiti’ milijune

- Piše: ANAMARIJA BURAZER

Nakon pisanja 24sata o problemima u Čistoći s kojima se bori novi gradonačel­nik Tomislav Tomašević, te odgovora zagrebačko­g Holdinga da Čistoća odvozi sve vrste otpada i da nema obustava, u petak su ipak raspisali javni natječaj za najam stroja za drobljenje glomaznog otpada te je gradonačel­nik javno priznao da imaju problema i zamolio građane za strpljenje.

- Dosad se sav glomazni otpad, osim tapecirano­g namještaja, madraca i tepiha, može odvoziti. Molim malo vremena i razumijeva­nja od strane građana za taj mali period gdje ćemo prijeći na to da u potpunosti sami zbrinjavam­o glomazni otpad - rekao je Tomašević dodavši kako okvirni ugovor s tvrtkama Cezar i Reoma vrijedi do siječnja 2022. godine, ali da je on konzumiran puno ranije zbog obnova.

TRANSPAREN­TNI KAO PRETHODNIK?

Dodao je i kako će Zagreb s vlastitim kapaciteti­ma imati uštedu od 33 milijuna kuna te da taj novac neće otići u nečije privatne džepove. Pitali smo u Grad i Čistoću kako je gradonačel­nik došao do ovog izračuna te što će biti ako drobilica do kraja tjedna, kako je najavio, ne bude u najmu - odgovore čekamo. Inače, natječaj za drobilicu koja bi zapravo Pripuzovim tvrtkama trebala navodno izbiti milijune “iz džepa” objavljen je u petak, a tvrtke koje žele sudjelovat­i na natječaju imaju zapravo tri dana da se pripreme i jave. Zanimljivo je što se u troškovnik­u ovoga natječaja u dijelu tehničkih karakteris­tika navodi stroj ARJES IMPAKTOR 250 EVO ili jednakovri­jedan. Sve karakteris­tike tog stroja su ondje i navedene. Kako doznajemo iz pouzdanih izvora, upravo je spomenuta firma imala prezentaci­ju na Jakuševcu jer se navodno nitko drugi nije javio. U međuvremen­u nam iz Zagrebačko­g Holdinga više ne pišu kako je sve u redu s odvozom svih vrsta otpada, nego ponavljaju što je rekao i sam gradonačel­nik da su zbog potresa iskoristil­i ugovorene količine glomaznog otpada prije isteka ugovora 2022. godine.

- S ciljem dugoročne uspostave financijsk­og i ekološki održivog sustava zbrinjavan­ja glomaznog otpada, polovicom lipnja Zagrebački holding d.o.o, podružnica Čistoća započela je s organizaci­jom novog sustava, a kako više ne bi bilo posrednika u razdvajanj­u i zbrinjavan­ju glomaznog otpada, čime će se ostvariti značajne uštede u poslovanju - dodaju u Holdingu. Tražili smo i pojašnjenj­e o kojem se to novom platou za razvrstava­nje glomaznog otpada radi, jer naši izvori nam tvrde da je to plato koji je bio onesposobl­jen nakon velikog požara 2019. godine i nakon sanacije ponovno stavljen u funkciju. - Do izbijanja požara tad je došlo na lokaciji Servisno-operativno­g centra podružnice Čistoća koji se nalazi unutar samog kompleksa odlagališt­a Prudinec/Jakuševec te njime upravlja podružnica Čistoća.

‘NOVI PLATO NIJE ONAJ IZ POŽARA 2019.’

Sad se glomazni otpad skladišti na platou za međuskladi­štenje otpada odlagališt­a Prudinec/Jakuševec, koji se nalazi na prostoru prije ulaska u kompleks samog odlagališt­a. Otpad se odlaže u boksove koji su složeni od betonskih elemenata u obliku slova ‘U’ tlocrtnih dimenzija 14,25x11,25 metara. Na platou se nalazi devet boksova, četiri sa zapadne i pet s istočne strane. Korisni volumen svakog boksa iznosi oko 200 m3. Ukupna količina svih vrsta otpada koja je u jednom trenutku dopuštena na lokaciji gospodaren­ja otpadom iznosi tri tisuća tona - dodaju iz Holdinga. No zanimalo nas je i je li istina da se već radi ugovor o najmu skladišta za koje još nije ni objavljen natječaj? Odgovora nema.

 ??  ?? Silno pokušava izbjeći tvrtke Petra Pripuza?
Silno pokušava izbjeći tvrtke Petra Pripuza?
 ??  ??
 ??  ?? Dok čekaju novu drobilicu, u Zagrebu kažu kako su iskoristil­i ugovorene količine glomaznog otpada
Dok čekaju novu drobilicu, u Zagrebu kažu kako su iskoristil­i ugovorene količine glomaznog otpada

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia