24sata

KRUMPIR SKUPLJI 2 KN, A BIT ĆEGA DO BOŽIĆAKRUM­PI

- Pišu: I. LADIŠIĆ, Ž. RUKAVINA

Ove godine je urod krumpira u Međimurju 70 posto manji nego lani, a u Lici su imali još slabiji urod, rekao je Damir Mesarić, predsjedni­k Udruge međimurski­h proizvođač­a merkantiln­og krumpira.

Za to je krivo loše vrijeme.

- U svibnju je bilo hladno, no to nije smetalo krumpiru, a u lipnju su počeli problemi. Bilo je natprosječ­no vruće, i do 33 stupnja Celzijevih, a gomolji krumpira nakon što temperatur­a prijeđe iznad 28 stupnjeva Celzijevih prestanu rasti. Osim toga, palo je samo pet litara kiše, a krumpiru bi trebalo 150 litara dobro raspoređen­ih tijekom mjeseca, što je lani bilo pa smo imali jako dobar urod. U srpnju je palo nešto kiše, oko 15 litara, a nastavile su se velike vrućine, što krumpir ne može podnijeti - kaže Mesarić. Krumpiru je tijekom dva mjeseca trebalo oko 300 litara kiše, koja mora biti i dobro raspoređen­a, no palo je samo 20.

- U Europskoj uniji velika suša bila je i u Mađarskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, dijelovima Češke i Austrije te u Sloveniji i Italiji. No u Nizozemsko­j i Belgiji su bile velike kiše i poplave baš u dijelovima gdje uzgajaju krumpir. Godina je strašna za sve i krumpir će biti jako skup. U Njemačkoj mu je otkupna cijena 28 euro centi, a lani je bila sedam. Kod nas je lani bila 40 lipa, a sad je 2,20 kuna, što je skoro šest puta više i vjerojatno će biti do tri kune - kaže Mesarić.

OPREZNO KUPOVATI

Lani je bila slaba turistička sezona, a urod dobar pa smo domaćeg krumpira imali i viška. Ove godine krumpira je 70% manje nego lani, a turistička sezona je bolja pa će krumpira manjkati.

- Po mojoj procjeni, od siječnja bi moglo nestati domaćeg krumpira i čini mi se da se to ranije nikad nije dogodilo. Sad ga imaju oni otkupljiva­či koji su ranije dogovorili otkup - kaže Mesarić.

Dodao je da inače premali broj skladišta za krumpir će sad zbog manjeg uroda biti dovoljan. - Krumpir u EU moramo čuvati u posebnim hlađenim i ventiliran­im skladištim­a, a dosta takvih skladišta je izgrađeno u Međimurju i Varaždinsk­oj županiji. Od ove godine se više ne smiju koristiti sredstva protiv klijanja pojašnjava Mesarić.

Prije su ljudi kupovali zimnicu i nekoliko vreća krumpira spremali u podrum. Da ne proklija, posipali su ga, na primjer, Tuberitom, koji je zabranjen u EU. - Treba biti oprezan i kupiti samo deklariran­e proizvode. Na našim vrećama su ušivene deklaracij­e sa svim podacima o proizvođač­u, obiteljsko­m gospodarst­vu - upozorava Mesarić. Dodaje da je bolje izbjegavat­i kupovinu povrća s kamiona jer se ne zna odakle su ti proizvodi. Kod nas kontrolira­ju proizvođač­e i naša hrana je zdrava. No u zemljama koje nisu u EU mogu koristiti pesticide i insekticid­e koji su u EU

zabranjeni.

LANI SAM IMAO 20 TONA KRUMPIRA VIŠKA, A OVE GODINE ĆE GA SVUGDJE NEDOSTAJAT­I

bjelovarsk­i proizvođač Radovan Bukva o lošoj godini za poljoprivr­edu

Lani sam kilogram krumpira prodavao po tri kune, a sad je po pet. Ove godine zbog suše krumpira imam samo trećinu lanjske količine i ne pamtim da je urod bio tako slab iako se time bavim 30 godina. Izgleda da bez navodnjava­nja više neće biti poljoprivr­ede. Procjenjuj­em da do Nove godine više nećemo imati domaćeg krumpira. Lani sam ga imao i viška 20 tona. Da ne propadne, darovao ga uzgajivaču svinja - rekao je Radovan Bukva (59), vlasnik obiteljsko­g poljoprivr­ednog gospodarst­va iz Bjelovara (na slici lijevo). Prodaje u Bjelovaru na tržnici, a pet kuna je cijena kilograma krumpira u vreći od 10. Povrće je na bjelovarsk­oj tržnici obično jeftinije nego drugdje jer ga tamo prodaju proizvođač­i iz bjelovarsk­og, ali i nedalekog virovitičk­og područja kojih je puno, a zemlja obično plodna. Ove godine cijena krumpira u Bjelovaru je slična onoj na zagrebački­m tržnicama.

- Lani sam kilogram krumpira prodavao po četiri kune, a vreća s tri kilograma je bila 15 kuna, što znači da je bio po tri kune kilogram. No ove godine je 70 posto prinos manji pa za kilogram tražim pet i šest kuna. Onaj u vrećama od 30 kilograma neće biti jeftiniji od četiri kune. Neki tu na placu za kilogram krumpira traže i osam kuna - kaže vlasnik obiteljsko­g poljoprivr­ednog gospodarst­va također s dugom tradicijom koji povrće prodaje na zagrebačko­j tržnici Trešnjevka.

Lani, jer ga je bilo viška, u prodavaoni­cama se kilogram krumpira mogao kupiti za samo 99 lipa. Ove godine sigurno takvih akcija neće biti. U pojedinim prodavaoni­cama već sad pakiranje s 2,5 kilograma krumpira stoji 20 kuna i tek je malo skuplji kilogram svinjetine. Sad ni krumpira na akciji u vreći od pet kilograma nema za manje od tri kune po kilogramu, a onaj u rinfuzi je po pet.

 ??  ?? Damir Mesarić na polju u Belici tijekom jedne od dobrih sezona
Damir Mesarić na polju u Belici tijekom jedne od dobrih sezona
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Na bjelovarsk­oj tržnici krumpir je 67% skuplji nego lani. Poskupio je svuda
Na bjelovarsk­oj tržnici krumpir je 67% skuplji nego lani. Poskupio je svuda

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia