24sata

ULJE U ŽUMANJKE DODAJTE POLAKO

- Piše: NIKOLINA ŽIVKOVIĆ

Majoneza je nastala 1756., kad se počela upotreblja­vati u francuskoj kuhinji, a dobila je ime po francuskom vojskovođi Mahonu, koji je za Francusku osvojio grad i luku Minorcu.

Njegov kuhar, čuveni francuski šef Marie-Antoine Carême (otac haute cousine), nije imao drva da naloži vatru i napravi mu topli umak pa je morao nešto izmisliti. Slučajno mu je upalo jedno žumance u ulje i on je nehotice počeo da ga muti te je tako dobio finu gustu masu, kojom je prelio meso.

BRZO JE OSVOJILA SVIJET

Kad je vojskovođa isprobao taj umak, bio je oduševljen te ga je odmah po povratku u Pariz pokazao na dvoru Luja XV. i dao mu ime majoneza po gradu u kome je prvi put slučajno napravljen. Naravno, nakon toga je ovaj umak nadograđiv­an i sve više poboljšava­n. Iz Francuske je majoneza krenula u osvajanje Europe i Amerike, pritom se u početku proizvodil­a samo u domaćinstv­ima i ugostitelj­stvu, a početkom 20. stoljeća kreće industrijs­ka proizvodnj­a. Iako se majoneza najčešće kupuje te je danas dostupna u bezbroj varijanti, mnogi je pripremaju i u kućnoj radinosti. Može sadržavati i 85 posto masnoća, dok kupovna sadrži od 70 do 80 posto. Može se raditi ručno, u mužaru, pjenjačom ili vilicom, ali i uz pomoć električno­g miksera ili blendera. Majoneza se sastoji od žumanjaka, limunova soka i ulja. Žumanjak pomaže spajanju ulja i vode, pri čemu nastaje emulzija. Najvažniji korak je pravilno dodavanje ulja kako se žumanjak ne bi razdvojio i kako biste postigli kremastu teksturu majoneze. Iznimno je važno da koristite kvalitetno ulje.

Za domaću majonezu trebaju vam 2 žumanjka, žličica Dijon senfa, prstohvat soli, 500 ml ulja uljane repice (ako nemate, stavite suncokreto­vo) i žličica vinskog octa ili svježeg soka limuna.

DOMAĆA MAJONEZA Koristite jaja iz provjereno­g izvora. Najteži korak je pravilno dodavanje ulja kako se žumanjak ne bi razdvojio

NAPRAVITE DOMAĆU MAJONEZU

U blender stavite žumanjke, dodajte im senf i sol. Koristite jaja provjereno­g uzgoja. Dobro ih izblendajt­e kako bi se smjesa povezala. Sljedeći korak je najvažniji. Smjesi žumanjaka i senfa dodajte postupno ulje. U početku neka mlaz bude sličan kapima. Ovo radimo kako bismo izbjegli odvajanje žumanjaka od ulja. Cijelo vrijeme miksajte smjesu dok dolijevate ulje. U prvim sekundama trebamo izbjeći odvajanje žumanjaka od ulja. Kad ste dodali polovicu ulja, a smjesa je postala kompaktna, dodajte preostalo ulje u bržemu mlazu. Sve dobro izblendajt­e dok se ne poveže i postane kremasto. Na kraju dodajte žličicu vinskog octa i umiješajte u majonezu. Pripremlje­nu majonezu spremite u staklenku i spremite u hladnjak.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia