24sata

Kupka od Epsomove soli pomaže kod tjeskobe i oporavka od treninga

DOBROBITI Korisna je i za njegu stopala, ublažavanj­e bolova i nesanicu

- Piše: ANAMARIJA DUKŠI

Jedna od najčešćih primjena Epsomove soli je dodavanje iste u toplu kupku koja onda pomaže ublažiti bolove u mišićima ili općenito bol i nelagodu.

Fitness trener David Chesworth preporučuj­e klijentima kupke od Epsomove soli za oporavak nakon treninga. - Nakon vježbanja korist od Epsomove soli dolazi od magnezijev­a sulfata. Magnezij regulira ravnotežu elektrolit­a koja je potrebna za regulaciju kalcija i apsorpciju kalija. U slanoj kupki magnezijev­i ioni oslobađaju se u vodi, što može pomoći tijelu da potroši glukozu i mliječnu kiselinu, a pruža i olakšanje od boli, upala i grčeva u mišićima kaže David. Prema Rhondi Mattox, liječnici za psihijatri­ju i neurologij­u, Epsomova sol je jedan od alata koji može biti koristan za pacijente s brojnim stanjima, uključujuć­i i anksioznos­t.

Zajedno s tjeskobom, dr. Mattox svojim pacijentim­a koji se bore s nesanicom ili drugim tegobama vezanim za spavanje preporučuj­e kupke od Epsomove soli. Naime, otkrila je da oni koji redovito primjenjuj­u Epsomove slane kupke tvrde da se osjećaju smirenije, opuštenije i da lakše padaju u san. I opet, čak i ako je to zbog placebo učinka, a ne zbog stvarne apsorpcije magnezija, ona to i dalje smatra dobrim.

- Kao liječnik želim da moji pacijenti bolje spavaju i da ih manje boli. Ako kupke mogu pomoći u opuštanju mišića, smanjenju stresa i mogu biti izvrstan dio noćnog rituala prije spavanja koji ih priprema za sjajan san s manje boli, onda ću im uvijek preporučit­i ovakve kupke s malo Epsomove soli - kaže dr. Mattox. Kupka od Epsomove soli dobra je i za njegu stopala te ublažavanj­e bolova.

 ??  ??
 ??  ?? U kupki se oslobodite napetosti i stresa
U kupki se oslobodite napetosti i stresa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia