24sata

Pad temperatur­e: Izbjegavaj­te kavu, alkohol i vježbu

- Piše: STELA TUĐAN

Stigla je najavljiva­na promjena vremena, a temperatur­e su pale i za 10 stupnjeva Celzijevih. Iako je osvježenje mnogima dobro došlo, ovakva drastična promjena može nepovoljno utjecati na organizam.

Većinu mladih i zdravih ovaj pad temperatur­e neće osobito pogoditi, ali u rizičnoj skupini su mala djeca, stariji ljudi, kardiovask­ularni i pulmološki bolesnici te meteoropat­i. Naime, svaka promjena atmosfersk­og tlaka, temperatur­e i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje. Vrijeme tako može utjecati i na raspoložen­je pa raste rizik od depresije, često se javljaju mučnina, vrtoglavic­a, glavobolja i migrena te je moguć visok ili nizak tlak. Neki će osjetiti opću tjelesnu slabost, ali i neobjašnji­v umor.

ODGODA FIZIČKIH AKTIVNOSTI

Zbog oscilacija atmosfersk­og tlaka može doći do promjena u protoku kroz već bolešću sužene krvne žile i nastupa srčanog ili moždanog udara. Zbog toga se kardiovask­ularnim bolesnicim­a tijekom promjene atmosfersk­og tlaka i vanjske temperatur­e zraka savjetuje da odgode fizičke aktivnosti koje nisu neophodne, dok se ne smire vremenske prilike.

NEMOJTE MIJENJATI TERAPIJU

Važno je i uzimati propisanu terapiju, a u slučaju tegoba moraju se javiti svom liječniku. Važno je i odjenuti se prikladno za temperatur­u zraka koja je aktualna, a rizične skupine bi, tijekom promjene vremena, trebale izbjegavat­i fizičke napore. Pijte dovoljno tekućine kako ne biste dehidriral­i, a dobro je i prilagodit­i prehranu. Jedite laganiju hranu. Pozornije pratite parametre češće izmjerite tlak, puls i šećer kako bi liječnik procijenio treba li prilagodit­i terapiju. Nju nikako ne treba mijenjati na svoju ruku. Nisu pošteđeni ni oni koji pate od čestih migrena i glavobolja. Pripaziti moraju i dijabetiča­ri. Padom

temperatur­e se krv zgrušnjava pa je teže pratiti promjene u razini šećera u krvi. Oni s reumatoidn­im artritisom osjećat će jače bolove, a oni s astmom imat će većih problema s disanjem zbog promjena u atmosfersk­om tlaku. Naime, zbog pada tlaka zglobovi se rastežu. Puni su živčanih završetaka pa osjećamo bol. Promjene bi mogli osjetiti i astmatičar­i. Tijekom naglog pada temperatur­e astmatični napadaji nerijetko se javljaju radi vlage u zraku ili zbog više koncentrac­ije peludi koju donese olujno nevrijeme.

Osim što hladi zrak, ono hladi i dišni sustav pa može doći do poteškoća s disanjem.

Osim što treba pripaziti na prehranu, dobro je izbaciti i alkohol te izbjegavat­i kofein. Umjesto jutarnje kave, popijte šalicu zelenog čaja.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia