24sata

SEDMORICA OTPISANIH

Brekalo, Rebić i Petković prije dva mjeseca imali su veliku minutažu na Euru, a sad su nestali iz planova

- Piše: HRVOJE TIRONI

Zlatko Dalić objavio je popis za predstojeć­e tri utakmice protiv Rusije, Slovačke i Slovenije, a on je šokirao i iznenadio mnoge igrače, a kamoli navijače. Čak sedam igrača koji su bili tu prije samo 50 dana, kad je Hrvatska igrala protiv Španjolske, više nema. Kalinić, Vrsaljko, Bradarić, Badelj, Brekalo, Petković i Rebić više nisu u Dalićevim planovima.

Ante Rebić i Bruno Petković na Euru su skupili sva četiri nastupa, Josip Brekalo zaigrao je u tri utakmice na Europskom prvenstvu. Zlatko Dalić tako je od “starih napadača” na popisu ostavio samo Ivana Perišića i Andreja Kramarića (obojica na Euru igrali puno), te Mislava Oršića i Antu Budimira, kojima je ovoga ljeta “poklonio mrvice”.

ČAK TRI LIJEVA BOČNA

I tu očigledno jako pogriješio. Ovim popisom hrvatski izbornik, samom sebi, ali i hrvatskoj javnosti priznaje ljetne pogreške s napadačima. Kako drugačije prihvatiti činjenicu da će protiv Rusije, Slovačke i Slovenije u vrhu napada konkurirat­i Livaja i Čolak, dvojac koji doista igra u fantastičn­oj formi, ali igrači kojima se do ljeta - nije vjerovalo? A sad su obojica, prema igrama zasluženo, ispred Rebića, Petkovića ili Brekala. Zlatko Dalić sad ima čak tri centralna napadača (Budimir, Livaja, Čolak), tu je opcija i Kramarić, pa možda izbornik razmišlja i o promjeni formacije? Na popisu više nema ni Milana Badelja, dobrog duha hrvatske svlačionic­e, nogometaša koji je oduvijek u krugu “vatrenih”. Prednost su sad dobile mlađe snage, prije svih tu je Nikola Moro, a pomalo čudi što u svojim najboljim danima karijere na reprezenta­tivnom popisu nema mjesta za Lovru Majera (doduše, na pretpozivu je). Tu više nema ni Domagoja Bradarića, dečka koji svakako zaslužuje priliku, no Dalić se na lijevom boku odlučio za trojac Barišić Gvardiol - Sosa.

- Vjerujem da smo svi dobro napunili baterije nakon Eura te nam je želja da s jednom novom energijom i snažnom ambicijom kvalitetno odradimo jesenski dio kvalifikac­ija. Ispred nas je sedam utakmica, na stolu je 21 bod, a nama će trebati još 14-15 bodova kako bismo osvojili prvo mjesto. Naravno, želja nam je u rujnu primaknuti se tom cilju i uzeti što više bodova - objasnio je izbornik Dalić pa zaključio:

VRATA NISU ZATVORENA

- Ovo nam je, objektivno, najteži dio rasporeda, a početak sezone nikad nije idealan trenutak za reprezenta­ciju jer su igrači iz različitih liga na drugačijim razinama natjecatel­jske spremnosti. No okolnosti su svima slične, a na nama je da pokažemo kvalitetu, angažman i zajedništv­o vrijedno prvog mjesta u skupini - samo tako možemo ostvariti svoj cilj, a to je plasman u Katar. Sa svojim stožerom procijenio sam da je u ovom trenutku ovo popis igrača koji mogu najbolje odgovoriti zahtjevima koji su pred nama, a kao i do sada - vrata reprezenta­cije nisu zatvorena nikome tko to zasluži.

Eto, tako je hrvatski izbornik objavio popis za sljedeće tri kvalifikac­ijske utakmice u kojima bi Hrvatska, ako bude prava, mogla osigurati plasman na Svjetsko prvenstvo u Katar, što bi bilo posljednje Dalićevo i Modrićevo natjecanje.

 ??  ?? Svi smo napunili baterije nakon Eura, rekao je hrvatski izbornik
Svi smo napunili baterije nakon Eura, rekao je hrvatski izbornik
 ??  ?? Borna Sosa htio je igrati za Njemačku, ali nije išlo
Borna Sosa htio je igrati za Njemačku, ali nije išlo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia