24sata

SPASITE SAD NAS I NAŠE PSE

TREBA IMA POMOĆ Aktivistic­e iz azila za pse u Afganistan­u strahuju od odmazde talibana

-

Mlade Afganistan­ke koje su radile u veterinars­kim klinikama koje su osnovale dvije britanske udruge sad bi mogla dočekati odmazda talibana jer su, između ostaloga, pomagale i vojnim psima.

Britanski vojnici su 2006. osnovali skloništa za napuštene pse. Vojnici su proteklih godina preko udruge Nowzad i Mayhew, zajedno s volonterim­a, spasili tisuće životinja, a sad se bore da ljudi koji su radili s tim životinjam­a, kao i same životinje, ne ostanu na milost i nemilost talibanima koji su osvojili vlast. Pen Farthing, bivši marinac i osnivač udruge Nowzad, moli britanskog premijera Borisa Johnsona da primi te ljude kako bi im spasio živote i ne želi napustiti

Kabul bez njih. Strahuje za mlade žene koje su radile u klinikama i koje bi talibani sad mogli natjerati na prisilne brakove jer su, između ostaloga, pomagale i vojnim psima.

- Te hrabre ljude koji su radili u vjerojatno najtežim uvjetima na svijetu sad vjerojatno čeka odmazda talibana. Nakon što su godinama spašavali životinje, sad treba spasiti njih - napisao je Farthing na društvenim mrežama. Istodobno, udruga skuplja donacije za charter prijevoze za pse koji su ostali u skloništu, a koje u Velikoj Britaniji čekaju udomitelji. Akciju su nazvali “Operacija Arka”. Ove udruge više od desetljeća radile su u Afganistan­u, cijepili su i kastrirali pse, postavili programe kontrole bjesnoće i skrbili o životinjam­a. Osnovali su veterinars­ke klinike i obučili ljude za rad sa životinjam­a. (mš)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia